Λαγκάρντ: Κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας
Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη, προβλέποντας αύξηση 3,5% φέτος και 3,6% το 2020.

Για «κίνδυνο νέας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποιεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αν και όπως εξηγεί, το ενδεχόμενο της ύφεσης είναι πιθανό να αποφευχθεί στο άμεσο μέλλον.

Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ 3,5% φέτος και 3,6% το 2020.

Ήταν η δεύτερη μείωση του ΔΝΤ στις προοπτικές της οικονομίας σε διάστημα 3 μηνών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει τη νέα του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές, στις 9 Απριλίου.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί κατά διαστήματα, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και το 2020.

Ενώ η εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί από την «πιο εξυπηρετική» στάση που διατηρεί η Fed και από τις θετικές εξελίξεις για το κλείσιμο εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να «χάσει το μομέντουμ» μια δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Λαγκάρντ είπε ακόμη πως το ΔΝΤ αναθεώρησε την ανάλυσή του για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, υποδεικνύοντας πως αν το σύνολο του εμπορίου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υπαχθεί σε δασμούς 25%, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ θα μειωθεί έως και 0,6% ενώ το ΑΕΠ της Κίνας έως και 1,5%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα δασμούς έως 25%, αν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους στις διαπραγματεύσεις. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε αναμένεται στην Ουάσινγκτον για έναν νέο γύρο συνομιλιών που ξεκινούν αύριο Τετάρτη.

«Κανείς δεν κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Είναι γι’ αυτό που πρέπει να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να μειώσουμε τα εμπορικά εμπόδια και να εκσυγχρονίσουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider