Η επίπτωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της Fed στις αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά και τα λεγόμενα «πράσινα» ομόλογα, δηλαδή χρεόγραφα με τα οποία κράτη χρηματοδοτούν δράσεις αειφόρου ανάπτυξης, βρίσκονται στο επίκεντρο Διεθνούς Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, στο οποίο μετέχουν οι διαχειριστές χρέους όλων των κρατών μελών του Οργανισμού.
Στο 26th OECD Global Forum on Public Debt Management του ΟΟΣΑ την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Δημητης Τσάκωνας.
Το Διεθνούς Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους είναι μια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης όπου οι διαχειριστές δημόσιου χρέους από τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ (καθώς και ρυθμιστές, κεντρικοί τραπεζίτες, άλλοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα) συζητούν τις βέλτιστες πρακτικές, τις εμπειρίες και τις πολιτικές στον τομέα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους και της ανάπτυξης των αγορών κρατικών και εταιρικών χρεογράφων.
Η σημασία του Φόρουμ έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών και ειδικά μετά την κρίση του 2008, καθώς οι διαχειριστές χρεών αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες προκλήσεις, λόγω των πιέσεων από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ρευστότητας, τη χρηματοπιστωτική αστάθεια και το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον.
Αυτό που πάντως έχει καταδειχθεί είναι πως οι κυβερνήσεις, οι επενδυτές και οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, αποκομίζουν περισσότερα κέρδη όταν εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη της υιοθέτησης ενιαίων ρητρών συλλογικής δράσης που αποθαρρύνουν τους ομολογιούχους μειοψηφίας να κερδοσκοπούν σε βάρος κρατών, αλλά και των υπόλοιπων πιστωτών.