Moody’s: Πιστωτικά θετική η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Πιστωτικά θετική η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13%. Πρόκειται για δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020.

Πιστωτικά θετική (credit positive) χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως επισημαίνει ο οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 9 Μαΐου, η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ θα βελτιώσει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13%. Πρόκειται για δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020. Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, ή στο 0,1% του ελληνικού ΑΕΠ.

Όπως εξηγεί η Moody’s, τα δάνεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ η Ελλάδα αντιστοιχούν στο 2,6% του συνολικού χρέους που έχει η χώρα.

Η πρόωρη αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί από το ταμειακό μαξιλάρι που διαθέτει η Ελλάδα, ύψους 27 δισ. ευρώ και το οποίο έλαβε η χώρα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης πέρυσι τον Αύγουστο. Αυτό το ταμειακό απόθεμα έχουν προστεθεί 5 δισ. ευρώ, τα οποία συγκέντρωσε η Ελλάδα από τις δύο πωλήσεις ομολόγων το προηγούμενο διάστημα.

«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες επίσης αποπλήρωσαν πρόωρα τα δάνειά τους προς το ΔΝΤ όταν επιχειρούσαν την πλήρη επάνοδό τους στις αγορές, όπως η Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τις πρόωρες αποπληρωμές», σημειώνει η Moody’s.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider