Δύο πηγές εξωτερικών κινδύνων απειλούν την ελληνική οικονομία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο πηγές εξωτερικών κινδύνων απειλούν την ελληνική οικονομία
Ο εμπορικός προστατευτισμός και το Brexit αποτελούν αχαρτογράφητες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.

Με δύο πηγές εξωτερικών κινδύνων που έχουν πιθανώς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία. Πρόκειται για την διαρκώς διογκούμενη αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα για το εμπόριο που αυξάνει τον εμπορικό προστατευτισμό, αλλά και για το Brexit, το οποίο θα μπει σε νέα τροχιά μετά την επικράτηση των Ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές στη Βρετανία και μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι από την Πρωθυπουργία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράους μιλώντας χθες σε συνέδριο στην Κύπρο έκανε αναφορά και στα δύο αυτά θέματα. Όπως είπε, ο κόσμος βιώνει την απο-παγκοσμιοποίησης και το νεο-μερκαντιλισμό. Αυτές οι τάσεις εκφράζονται κυρίως από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας. Όπως ανέφερε, η κλιμάκωση του προστατευτισμού θα είχε σημαντικές συνέπειες για την ΕΕ, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εταίρος για τις εξαγωγές της ΕΕ και ο δεύτερος μεγαλύτερος για τις εισαγωγές στην ΕΕ.

«Οι συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι θετικές. Λόγω της υψηλής αβεβαιότητας, το οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να απογοητεύει. Ο περιορισμός του ελεύθερου εμπορίου υπονομεύει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και την εμπιστοσύνη των επενδυτών», ανέφερε ο Στράους.

Ο ίδιος τόνισε πως ο δεύτερος πιο άμεσος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το Brexit. «Αν και η παράταση της προθεσμίας δίνει αρκετό χώρο αναπνοής και επιπλέον χρόνο για να προετοιμαστεί η Βρετανία, το Brexit είναι μια δύσκολη κατάσταση, και οι απώλειες για το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εμφανείς. Ένα άτακτο Brexit θα επιδεινώσει τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ και θα πλήξει ειδικά εκείνες τις χώρες που συνδέονται στενά με τη βρετανική οικονομία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Βρετανοί τουρίστες είναι «αιμοδότες» για τον ελληνικό τουρισμό και πως εφέτος οι προκρατήσεις από τη Βρετανία έχουν μειωθεί σε ανησυχητικά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider