«Θετικό ρίσκο» χαρακτηρίζει για την Ελλάδα τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου η Citi.
Όπως προβλέπουν σε νέα έκθεσή τους οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, τα αρνητικά ρίσκα – που είχαν καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις – τώρα έχουν περιοριστεί, καθώς η πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων λέει «ναι» στη συνεργασία με τους Θεσμούς.
Η Citi βλέπει ορατό το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επισημαίνει πως «οι δεσμεύσεις της ΝΔ για μείωση φόρων και η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα δύνανται να στηρίξουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Αυτό με τη σειρά του, υποστηρίζει η Citi, μπορεί να ανοίξει το δρόμο στους πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν στη χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.
Εστιάζοντας στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η Citi σημειώνει πως «τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα στο δημοσιονομικό μέτωπο συνέβαλαν στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την οικονομία», ωστόσο προειδοποιεί πως παραμένουν οι δομικές αδυναμίες.
«Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες που πέρασαν από προγράμματα. Παράλληλα οι εγχώριες αποταμιεύσεις είναι ακόμα ανεπαρκείς για να καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας, αφότου οι πραγματικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 65% μετά το 2007».
Σύμφωνα πάντα με τη Citi, κατά γενική ομολογία, η Ελλάδα πάντα θα είναι ευάλωτη στις διακυμάνσεις που θα καταγράφεται στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, αφού αυτοί αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.