Ποιες μειώσεις φόρων εμπεριέχει το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 – Όλες οι προβλέψεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες μειώσεις φόρων εμπεριέχει το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 – Όλες οι προβλέψεις
Ο προϋπολογισμός του 2020 λαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και του εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 ενσωματώνει αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αλλά και παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος, αντιστοίχου ύψους. Στόχος αυτής της επιλογής είναι να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% το 2020 (ΑΕΠ ύψους 197 δισ. ευρώ), αλλά και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ (6,8 δισ. ευρώ).

Στο εισαγωγικό σημείωμα που συνοδεύει το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρουν πως το 2020 θα σηματοδοτήσει μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών.

Οι δύο υπουργοί σημειώνουν μεταξύ άλλων πως ο προϋπολογισμός του 2020 λαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και του εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης προβλέπει την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του και την αποκάλυψη της πραγματικής του έκτασης, με τον τερματισμό της πλασματικής εικόνας που χαρακτήριζε την παρουσίαση της εκτέλεσής του τα τελευταία χρόνια.

«Με τις δράσεις αυτές ο προϋπολογισμός του 2020 όχι μόνο καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το τρέχον και το επόμενο έτος, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα τον δημοσιονομικό χώρο για τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια», αναφέρουν οι δύο υπουργοί.

Οι μειώσεις φόρων

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 ενσωματώνει αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές συνολικού, κυρίως μειώσεις φόρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:

• Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90°/ο των οικογενειών.

• Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

• Μείωση τον εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.

• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

• Μείωση τον φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση τον 2019.

• Μείωση της φορολογίας των κερδών που Θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

•Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

•Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Πρόσθετες παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος αφορούν στα εξής:

• Δραστική αναπροσαρμογή των ορίων δαπανών τον Τακτικού Προϋπολογισμού με σκοπό τον περιορισμό της υποεκτέλεσης που παρουσιάστηκε τα προηγούμενα έπη και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση τον φορολογικό βάρους των πολιτών.

• Θεσμοθέτηση νέου Ειδικού Αποθεματικού για την εξυπηρέτηση των δαπανών αυξημένης αβεβαιότητας που αφορούν, κυρίως τους τομείς παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, άμυνας και ασφάλειας των πολιτών. Το Ειδικό Αποθεματικό Θα χρησιμοποιείται για τη συστηματική ενίσχυση των Υπουργείων σε όλη τη διάρκεια του έτους.

• Αναδιαμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με μεταφορά 250 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος στο συγχρηματοδοτούμενο, ενισχύοντας τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη, λόγω του υψηλότερου πολλαπλασιαστή του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, δημιουργώντας δημοσιονομικό όφελος περί τα 170 εκατ. ευρώ.

• Επισκόπηση δαπανών και εσόδων με σκοπό οι υπηρεσίες που παρέχουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα για τούς πολίτες. Ειδικότερα, η επισκόπηση δαπανών και εσόδων καλύπτει περισσότερες από 20 ειδικές δράσεις που αφορούν τομείς όπως η εισιτήριοδιαφυγή, η βελτιστοποίηση μεθόδων είσπραξης δημοτικών εσόδων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων κ.α. Επίσης βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των δαπανών και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

• Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση της παραοικονομίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες πού είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τούς. Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση. Για αυτά το σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

• Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες. Αυτή η παρέμβαση Θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας.

• Ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Οι στόχοι για έσοδα και δαπάνες

Στο σενάριο βάσης του προσχέδιου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 6,571 δισ. ευρώ ή 3,35% του ΑΕΠ, μειωμένο έναντι του στόχου της ενισχυμένης εποπτείας κατά 302 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σε δημοσιονομική βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 6,722 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 53,964 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 322 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2019. Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2020 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν (σε δημοσιονομική βάση) σε 57,009 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 707 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2019.

Τέλος, ως προς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2020 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 6,750 δισ. ευρώ, με κατανομή της συνολικής δαπάνης μεταξύ των έργων που Θα συγχρηματοδοτη0ούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 6 δισ. ευρώ και εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider