Με τροπολογία ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τροπολογία ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα
Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει αποτελέσει αφορμή για μια σειρά δικαστικών προσφυγών σχεδόν σε κάθε διαγωνισμό δημοσίου έργου.

Κατατέθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή η αναμενόμενη τροπολογία του υπουργείου Υποδομών με την οποία επιχειρείται η απεμπλοκή έργων που παραμένουν κολλημένα λόγω των γκρίζων σημείων που άφησε η υπόθεση διευθέτησης μεταξύ τεχνικών εταιρειών και Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2017.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει αποτελέσει αφορμή για μια σειρά δικαστικών προσφυγών σχεδόν σε κάθε διαγωνισμό δημοσίου έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μεγάλα έργα συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ που δημοπρατήθηκαν από το 2016 έως σήμερα, έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δισ. ευρώ είναι μπλοκαρισμένα λόγω προσφυγών.

Ειδικότερα η τροπολογία αλλάζει τις διατάξεις του νόμου 3959 του 2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, προβλέποντας ότι η αναγνώριση της ευθύνης μέσω της διευθέτησης δεν θα πρέπει να επισύρει άλλες δυσμενείς συνέπειες, τόσο ποινικές όσο και διοικητικές, πέρα από την επιβολή προστίμου και τα «μέτρα συμπεριφοράς» που έχει επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσονται από διοικητικές κυρώσεις οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες το 2017 παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους σε πρακτικές στρέβλωσης του ανταγωνισμού, μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καταβάλλοντας οικειοθελώς πρόστιμα συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση, «η προηγούμενη διάταξη αποδείχτηκε ότι γεννά κενά και ασάφειες λόγω της ελλειπτικής της διατύπωσης αναφορικά με το ακριβές εύρος των κινήτρων τα οποία παρέχει στους διευθετήσαντες. Οι ασάφειες αυτές, αφενός, καθιστούν μη ελκυστικούς τους θεσμούς της επιείκειας και της διευθέτησης, αφετέρου, γεννούν αμφισβητήσεις και δικαστικές διενέξεις, στο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών για δημόσιες συμβάσεις ή συμβάσεις παραχώρησης».

«Οι τροποποιήσεις σήμερα είναι αναγκαίες, ώστε να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον με την έγκαιρη περάτωση διαγωνιστικών διαδικασίων, και με την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοληπτικού κλάδου σε συνθήκες πραγματικού και υγιούς ανταγωνισμού», αναφέρεται ακόμη στην αιτιολογική έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider