«Έφοδος» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στις ελληνικές τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έφοδος» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στις ελληνικές τράπεζες
Θα αξιολογηθούν η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ εφάρμοσε τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στην Ελλάδα θα «στρατοπεδεύουν» τους επόμενους μήνες ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς η χώρα μας εμπλέκεται σε πολλούς από τους θεματικούς ελέγχους που θα διενεργήσει εφέτος το θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Ειδικότερα, στη βάση του ελέγχου για τη λειτουργικότητα της ενιαίας αγοράς και τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εξετάσει με «υψηλή προτεραιότητα» τις κρατικές ενισχύσεις υπέρ των τραπεζών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα αξιολογηθούν η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα του τρόπου με τον οποίο η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ εφάρμοσε τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις από το 2010 έως σήμερα και ειδικά η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015, η οποία θεωρείται και εξαιρετικά προβληματική, καθώς είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική απίσχναση της συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες.

Στην ίδια βάση, θα εξετασθούν και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών και εάν αυτά υλοποιήθηκαν στη βάση των όσων είχαν συμφωνηθεί με τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος, π.χ. σε τομείς όπως οι παροχές των τραπεζικών στελεχών.

Ωστόσο, στους ελέγχους αυτούς θα αντληθούν και άλλα ποιοτικά στοιχεία που σχετίζονται με τις μακροπροληπτικές πολιτικές. Ειδικότερα, τα στοιχεία που θα προκύψουν από τον ελληνικό έλεγχο θα αξιοποιηθούν αφενός σε μια πανοραμική επισκόπηση για την πρόληψη χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην ΕΕ, αφετέρου ώστε να ελεγχθεί ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης και να αξιολογηθεί το κατά πόσον το SRB διασφαλίζει βάσει κατάλληλων εγχειριδίων, διαδικασιών και καθοδήγησης ότι εφαρμόζονται διεξοδικά σχέδια εξυγίανσης και ότι προσδιορίζονται καταλλήλως οι ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων.

Τέλος, ένας ακόμη τομέας στον οποίο θα εστιάσει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι η ποιότητα της μεταμνημονιακής εποπτείας. Συγκεκριμένα, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της από μέρους της Επιτροπής Ευρωπαϊκής εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος στα κράτη μέλη που έχουν λάβει μακροοικονομική βοήθεια, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider