Έως και 8 δισ. ευρώ θα αντλήσει το 2020 από τις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με στρατηγική δανεισμού για το νέο έτος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ η βασική στρατηγική για το 2020 εστιάζει στη διαρκή παρουσία στις αγορές σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού χρέους, αλλά και τη διατήρηση των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων.
Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει εκπονήσει δύο σενάρια εξόδου στις αγορές για το 2020. Το πρώτο σενάριο εστιάζει στη μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω της έκδοσης επιπλέον ομολόγων, ενώ το δεύτερο σενάριο μελετά το ενδεχόμενο πρόωρων αποπληρωμών χρέους.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σημειώνει πως ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, οι εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου για το 2020 θα κινηθούν από 4 έως τα 8 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας θα καλυφθεί από άλλες πηγές. Η Ελλάδα θα εισπράξει 1,54 δισ. ευρώ από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, 2,63 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ εκτιμά πως θα αυξήσει τα διαθέσιμα έως 1,52 δισ. ευρώ.
Υπό τις παραπάνω παραδοχές το δημόσιο χρέος το 2020 θα μειωθεί από 2,3 δισ. ευρώ έως 3,3 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει ως στόχο να βελτιώσει την καμπύλη επιτοκίων και την εμπορευσιμότητα των ελληνικών χρεογράφων, να διευρύνει την επενδυτική βάση, να διατηρήσει τον ρυθμό εκδόσεων, αλλά και να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα spread με άλλες χώρες.
Από τα στοιχεία που παρέχει ο ΟΔΔΗΧ προκύπτει πως τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 12,6 δισ. ευρώ και θα μειωθούν κατά 4,4 δισ. ευρώ το 2020, αλλά και ότι το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας ανέρχεται κοντά στα 32 δισ. ευρώ.