Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα το 2020
Με αλλαγές στις προϋποθέσεις και στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων έρχεται την Τετάρτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το επίδομα γέννας.

Με αλλαγές στις προϋποθέσεις και στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων έρχεται την Τετάρτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το επίδομα γέννας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το επίδομα θα χορηγείται σε 83.000 ζευγάρια κάθε χρόνο (αρχής γενομένης από 1/1/2020), εκτός από εκείνα με πολύ υψηλά εισοδήματα και στόχο θα έχει την αντιμετώπιση του έντονου δημογραφικού προβλήματος.

Υπολογίζεται πως θα καλύψει πάνω από το 80% των γεννήσεων του 2020 και δικαιούχοι του θα είναι η μητέρα του παιδιού, ή ο πατέρας, αλλά και κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Σε δύο ισόποσες δόσεις το επίδομα γέννας

Το νέο επίδομα θα καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε δύο ισόποσες δόσεις: η πρώτη ύψους 1.000 ευρώ θα δίνεται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη εντός ενός εξαμήνου.

Το εισοδηματικό όριο για τη λήψη του επιδόματος για μια μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται στα 40.000 ευρώ μεικτά ετησίως, για ζευγάρι στα 60.000 ευρώ και το ποσό των 40.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1/4 για κάθε επιπλέον τέκνο που προϋπάρχει στην οικογένεια.

Για τη λήψη του επιδόματος από γονείς τρίτων χωρών, θα πρέπει ο ένας από τους δυο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο είναι στα 5 χρόνια.

Ειδικά για τα παιδιά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το 2012.

Το επίδομα γέννας θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Επίσης δεν θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες, ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος, καθώς και της σχετικώς εκδοθείσας Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου από τον έναν ή και τους δυο γονείς.

Οι αλλαγές στα επιδόματα

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθούν και οι αλλαγές σε ορισμένα από τα βασικότερα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

Έτσι, για την καταβολή του επιδόματος παιδιού, ο δικαιούχος θα πρέπει να δηλώνει το σχολείο που πηγαίνει το παιδί του, ενώ σε περίπτωση πολίτη τρίτης χώρας θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και έπειτα, οπότε ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Αλλά και για το επίδομα στέγασης αυστηροποιούνται τα κριτήρια χορήγησής του, καθώς πλέον θα απαιτείται η υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ, για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα στέγασης. Στην περίπτωση οικογένειας με παιδί, απαιτείται η υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο.

Τέλος το ΚΕΑ μετονομάζεται σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ η ημερομηνία πληρωμής όλων των επιδομάτων ορίζεται η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

Στις περιπτώσεις που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider