Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα το κίνημα διαμαρτυρίας στα Βαλκάνια κατά της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Η εκστρατεία κατά της ακρίβειας και το μποϊκοτάζ στα σούπερ μάρκετ ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Κροατία την περασμένη Παρασκευή, αλλά πλέον η αντίδραση των καταναλωτών που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα, εξαπλώνεται σε όλα τα βαλκανικά έθνη, με τα social media να έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτή την κινητοποίηση.
Μάλιστα η πρωτοβουλία έφτασε και στην Ελλάδα, με το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, να καλεί σε μποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας τους πολίτες, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου.
Οι καταναλωτές σε όλα τα Βαλκάνια μποϊκοτάρουν τα σούπερ μάρκετ διαμαρτυρόμενοι για την αδικαιολόγητη ακρίβεια στα τρόφιμα. Την περασμένη εβδομάδα οι καταναλωτές στην Κροατία έμειναν μακριά από τα καταστήματα στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από την ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών «Halo, inspektore», η οποία είχε ανακοινώσει μποϊκοτάζ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Eurospin, Lidl και DM για μια εβδομάδα. Αποτέλεσμα ήταν οι συναλλαγές σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ να μειωθούν κατά 44% την περασμένη Παρασκευή, με τις συνολικές πωλήσεις να πέφτουν κατακόρυφα κατά 53%, σύμφωνα με δήλωση των φορολογικών αρχών της Κροατίας.
«Οι έμποροι δεν φαντάζονταν μια τέτοια εξέγερση», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Γιόσιπ Κέλεμαν, της ένωσης καταναλωτών Halo inspektore. Η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, μερικοί υπουργοί και αρκετές προσωπικότητες είχαν επίσης απευθύνει έκκληση να υποστηριχθεί το κίνημα αυτό. Οι διοργανωτές κατηγορούν τους εμπόρους ότι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι του πληθωρισμού, που έφτασε 4,5% τον Δεκέμβριο έναντι 2,4% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη.
Είναι χαρακτηριστικό πως κροατικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανταποκρίθηκαν στο κίνημα διαμαρτυρίας, με την Kaufland Croatia να ανακοινώνει μείωση τιμών σε περισσότερα από 1.000 προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου.
Μια άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η Konzum, δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει ή να παγώσει τις τιμές σε 250 εγχώρια προϊόντα, τα οποία δεν υπόκεινται σε περιορισμό τιμών από την κυβέρνηση.
Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων — όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Σερβία. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Milojko Spajić συμμετείχε μάλιστα, δηλώνοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «ως πολίτης υποστηρίζω μια τέτοια δράση».
Σύμφωνα με το Euronews, στη Σερβία η Ένωση για την Προστασία των Καταναλωτών, Efektiva, κάλεσε τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν πέντε μεγάλες αλυσίδες λιανικής, λόγω των υπερβολικών τιμών τους.
Το μποϊκοτάζ στοχεύει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Delhaize, Mercator, Univerexport, DIS και Lidl. Η Efektiva είπε ότι είναι φυσιολογικό οι τιμές να αυξάνονται λόγω του πληθωρισμού, αλλά όχι στα επίπεδα που αντικατοπτρίζεται στις ετικέτες των τιμών των καταστημάτων.