Κόντρα ανάμεσα στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη και τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, έχει ξεσπάσει με αφορμή το κτήριο του Κεράνη στον Πειραιά, στο οποίο ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου.
Σήμερα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του κτηρίου από τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Αλεξιάδη, ο κ. Πιτσιλής αν και προσκλήθηκε δεν παραβρέθηκε, επικαλούμενος προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους της αγοράς για το θέμα των τελωνείων.
Ο κ. Πιτσιλής έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την διαφωνία του για την μεταφορά των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ στο Πειραιά, ενώ μαζί του συντάσσονται εργαζόμενοι και εφοριακοί.
Σε ανακοίνωση της, η Γενική Γραμματεία Εσόδων υποστηρίζει ότι η Επιτροπή για το κτιριακό ζήτημα, που έχει συσταθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αποφάνθηκε στην τελευταία της συνεδρίαση, στις 10 Μαρτίου, κατά της μεταφοράς υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. στο κτήριο του Κεράνη, με ψήφους 6-5. Εντούτοις, 60 μέρες μετά, τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης δεν έχουν δοθεί στα μέλη της Επιτροπής.
Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής εξέφρασε δημοσίως επιφυλάξεις σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Καπνοβιομηχανίας Κεράνης στη Λεωφόρο Θηβών, αναφέροντας ότι «οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα για να τα μετακινούμε έτσι απλά» χωρίς να έχει υπολογιστεί επακριβώς τι θα σημάνει η μετεγκατάσταση τους.
Επίσης, ο κ. Πιτσιλής έχει ζητήσει εγγράφως συγκεκριμένα στοιχεία, που να δικαιολογούν τη μετακίνηση στο κτήριο του Κεράνη, και δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.
Όμως μέχρι σήμερα και παρά τις επιτροπές που έχουν συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει βρεθεί λύση για το θέμα της μεταφοράς των εργαζομένων αφού πλέον ο χρόνος μετακίνησης τους θα αυξηθεί σημαντικά.
Για το αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών πάντως σημασία έχει η μείωση κόστους, καθώς από την μεταφορά υπηρεσιών που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την Αθήνα στο κτήριο, το δημόσιο θα εξοικονομήσει 232.000 ετησίως για ενοίκια.
Κανείς εργαζόμενος δεν θέλει να πάει στον Πειραιά
Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν στο κτήριο της Κεράνης. Το αρχικό σχέδιο ήταν να μεταφερθεί εκεί το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο λόγω αντιδράσεων των εργαζομένων του υπουργείου το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Στη συνέχεια, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, υπήρχαν σκέψεις για μετεγκατάσταση στο κτήριο των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, για άλλη μια φορά υπήρξαν αντιδράσεις και το κτήριο παρέμεινε κενό. Το 2010 για άλλη μια εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς εκεί όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που μέχρι σήμερα παραμένουν διάσπαρτες σε διάφορα σημεία. Ιδέα που και αυτή εγκαταλείφθηκε.
Η τελευταία προσπάθεια αξιοποίησης του «στοιχειωμένου» ακινήτου αφορούσε την μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά. Κίνηση που για άλλη μια φορά συνάντησε αντιδράσεις τόσο από τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης όσο και από τους δικηγόρους. Εν τέλει το 2014 και το σχέδιο αυτό ναυάγησε.
Αντιδράσεις από τους υπαλλήλους
Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ώρα της παρουσίασης του κτηρίου, συγκεντρωμένοι έξω από αυτό ήταν εργαζόμενοι του ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι αντιδρούν στους σχεδιασμούς του Υπουργείου.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να νομιμοποιήσει «ένα απ' τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ' τα ταμεία του δημοσίου», δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
«Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο υπουργείου Οικονομικών», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση και προστίθενται τα εξής: «Η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσους υπήρχε κίνδυνος να «χαλάσουν» τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο «Κεράνης».
Οι εφοριακοί καλούν την ηγεσία του υπουργείου να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
- Γιατί σπεύδει να προκαταλάβει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών η οποία ελέγχει τη νομιμότητα της σύμβασης και έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις;
- Γιατί απαγορεύει στους εργαζόμενους την πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν το κτίριο, δεδομένου ότι λόγω του ιστορικού του τίθενται ερωτήματα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά του κτιρίου να φιλοξενήσει χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες;
- Γιατί σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών, έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου «Κεράνης»»;