«Πυρετό» στον πληθωρισμό φέρνει ο κοροναϊός

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πυρετό» στον πληθωρισμό φέρνει ο κοροναϊός
Το κατά πόσον ο κοροναϊός επέδρασε στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και σε δεύτερο βαθμό της Ελλάδος θα διαφανεί στα στοιχεία που θα δημοσιευθούν μέσα στον Μάρτιο.

Η επιδημία του κοροναϊού (COVID19) δεν οδηγεί μόνον σε πτώση της ανάπτυξης, των τουριστικών ροών και των τιμών των μετοχών. Οδηγεί και σε αυξήσεις τιμών, δηλαδή ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το παράδειγμα της Κίνας είναι χαρακτηριστικό. Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός) της Κίνας, ο οποίος ήταν 1,5% τον Ιανουάριο του 2017 και μεταξύ 2% και 3% κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2019, σημείωσε τον Ιανουάριο του 2020 άνοδο 5,4%. Αυτό συνέβη διότι η μεγάλη ζήτηση των Κινέζων για είδη πρώτης ανάγκης και για προϊόντα όπως τρόφιμα και φαρμακευτικά σκευάσματα ήταν τόσο μεγάλη που εκτίναξε τις τιμές. Οι συνθήκες που επικράτησαν τροφοδότησαν τις κερδοσκοπικές πιέσεις, ειδικά σε προϊόντα στα οποία σημειώθηκε έλλειψη.

Σοβαρές καταγγελίες για κερδοσκοπία

Το ίδιο έχει αρχίσει να συμβαίνει και στην Ιταλία, όπου υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για κερδοσκοπία σε απλά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Για τη μέτρηση του πληθωρισμού, λαμβάνονται υπόψη όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες, ένα καλάθι τιμών που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, όπως είδη καθημερινής χρήσης (π.χ. τρόφιμα, εφημερίδες και βενζίνη), διαρκή αγαθά (π.χ. είδη ένδυσης, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πλυντήρια) και υπηρεσίες (π.χ. κομμωτήρια, ασφάλειες και ενοικιαζόμενες κατοικίες). Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού είναι η τιμή του συνολικού καλαθιού ένα συγκεκριμένο μήνα σε σύγκριση με την τιμή που είχε τον ίδιο μήνα ένα έτος νωρίτερα.

Ωστόσο, όταν υπολογίζεται η μέση αύξηση των τιμών, δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα στις τιμές των προϊόντων για τα οποία δαπανώνται περισσότερα χρήματα - όπως το ηλεκτρικό ρεύμα - σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων για τα οποία ξοδεύονται λιγότερα - π.χ. ζάχαρη ή εμφιαλωμένο νερό. Το γεγονός ότι η επιδημία του κοροναϊού έχει επηρεάσει κυρίως τις τιμές προϊόντων που αποτελούν το «δομικό» πληθωρισμό, δηλαδή μη ενεργειακά προϊόντα είναι προβληματικό.

Το κατά πόσον ο κοροναϊός επέδρασε στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και σε δεύτερο βαθμό της Ελλάδος θα διαφανεί στα στοιχεία που θα δημοσιευθούν μέσα στο Μάρτιο και μέσα στον Απρίλιο και θα αφορούν στον πληθωρισμό Φεβρουαρίου και Μαρτίου αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2019 ήταν στο 0,6% και τον Μάρτιο του 2019 στο 0,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider