Σε σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση εξελίσσεται η απαίτηση των δανειστών για την πώληση σε funds και των κόκκινων δανείων που είναι εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο.
Κι αυτό διότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα πρέπει να καλυφτεί. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την αξίωση των θεσμών και έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις, όπως την άρση της εγγύησης του δημοσίου στην περίπτωση της πώλησης από τις τράπεζες. Σήμερα το ύψος των κόκκινων δανείων αυτής της κατηγορίας φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα οποία έχει εγγυηθεί το δημόσιο.
Το πρόβλημα που έχει πάντως να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι οι επισφάλειες αυτής της κατηγορίας δανείων υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο των καθυστερήσεων. Ωστόσο, δεδομένης της αδυναμίας του δημοσίου να καλύψει τις εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά οι τράπεζες ανακύκλωναν τα τελευταία χρόνια τις ρυθμίσεις, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής, σε μια προσπάθεια να τα παρουσιάσουν «τεχνικά» ως εξυπηρετούμενα.
Προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχουν δοθεί εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 6,2 δισ. ευρώ. Σε δημόσιες επιχειρήσεις έχουν δοθεί εγγυήσεις 3 δισ. ευρώ, οι τυποποιημένες εγγυήσεις ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις προς ιδιωτικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 8.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Την ίδια ώρα απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που αφορά συλλογική αγωγή καταναλωτικών οργανώσεων και δανειοληπτών , δικαιώνει δανειολήπτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η απόφαση είναι σε πρώτο βαθμό. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο για την λύση του προβλήματος αυτής της κατηγορίας δανειοληπτών το οποίο θα περιλαμβάνει κλείδωμα της ισοτιμίας και εξισορρόπηση του επιτοκίου.