Έτοιμοι να τινάξουν στο «αέρα» τη Σύνοδο Κορυφής είναι οι «Frugal 4» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) καθώς μετά την νέα αναθεωρημένη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, φαίνεται πως ζητούν μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» στο μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility RRF).
Οι «4» φειδωλοί του Βορρά προτείνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι επιχορηγήσεις του βασικού πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης RRF που ανέρχονται στα 325 δισ. ευρώ σύμφωνα με την πρόταση του Σαρλ Μισέλ να μειωθούν στα 155 δισ. ευρώ. Παράλληλα από το συνολικό δίχτυ ασφαλείας που έχει προτείνει η Κομισιόν και αφορά δαπάνες για προγράμματα επενδύσεων, πράσινης μετάβασης, ψηφιοποίησης, υγείας, έρευνας και καινοτομίας ζητούν να αφαιρεθούν γύρω στα 170 δισ. ευρώ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Σαρλ Μισέλ προσήλθε στη Σύνοδο με νέα αναθεωρημένη πρόταση σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, ο Μισέλ κατεβάζει τον πήχη των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ από 500 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν διατηρώντας ωστόσο το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η διαφορά των 50 δισ. ευρώ μεταφέρεται στο κομμάτι των δανειοτήσεων ενισχύοντας σε ένα βαθμό τις θέσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και των χωρών που συνασπίζονται στη γραμμή του. Παράλληλα, μέσω της αναθεωρημένης πρότασης αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ τα rebates ανά έτος (επιστροφές) που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία ενώ εισάγει και το «super emergency brake» (αίτημα εντός 3 ημερών από ένα κράτος μέλος ώστε να φέρει το θέμα της σωστής χρήσης των κονδυλιών χωρίς καθυστέρηση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Ecofin με σκοπό να το «μπλοκάρει»).
Η πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει ότι το 70% θα διανεμηθεί βάσει των αρχικών κριτηρίων της Κομισιόν, αλλά το υπόλοιπο 30% θα βασίζεται περισσότερο στην ύφεση που θα «χτυπήσει» τα κράτη της ΕΕ το 2020. Αυτό φυσικά ευνοεί σε ένα βαθμό τις χώρες που θα καταγράψουν την πιο βαθιά ύφεση το 2020, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στο κράτους Δικαίου, που αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι« η διατύπωση παραμένει ως έχει (αναστολή χρηματοδότησης με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου).
Ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο Σαρλ Μισέλ θα ζητήσει από τους ηγέτες να επιστρέψουν την Κυριακή για την εύρεση μια συμβιβαστικής πρότασης. Με αυτό τον τρόπο η Σύνοδος Κορυφής θα διαρκέσει τρεις μέρες, χωρίς να διαφαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ».