Ανοίγει το κεφάλαιο «Ηρακλής ΙΙ» με ορίζοντα την ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοίγει το κεφάλαιο «Ηρακλής ΙΙ» με ορίζοντα την ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς
Δέσμευση προς τους εταίρους η παράταση του «Ηρακλή», είπε ο Χρ. Σταϊκούρας στους τραπεζίτες. Προτάσεις για βελτίωση των όρων του «Ηρακλή ΙΙ» θα υποβάλουν οι τράπεζες. Ίσως και σήμερα το αίτημα της ΕΤΕ για την τιτλοποίηση Frontier. «Τρέχουν» παράλληλα τα θέματα Πτωχευτικού, μορατόριουμ δανείων και δημιουργίας Credit Bureau.

Της Νένας Μαλλιάρα

Προτάσεις για τη βελτίωση των όρων της δεύτερης φάσης του «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, από την 1η Μαΐου 2021 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα αποστείλουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες στο Υπουργείο Οικονομικών.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στις ρήτρες των συμβάσεων του «Ηρακλή Ι» προκειμένου να καταστούν ευχερέστερες οι επόμενες τιτλοποιήσεις των τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι τράπεζες αναμένεται να προτείνουν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη ελαστικότητα στους στόχους των business plans για τις ανακτήσεις οφειλών από τις τιτλοποιήσεις που θα διαχειριστούν οι εταιρείες διαχείρισης. Η ελαστικότητα αυτή θα ζητηθεί, καθώς οι στόχοι των business plans του «Ηρακλή Ι», αν και είχαν τεθεί για χαρτοφυλάκια δανείων ήδη «στρεσαρισμένων» επί δεκαετία (προηγούμενη κρίση), δεν μπορούσαν να προβλέψουν μία νέα κρίση, του μεγέθους και της έκτασης της πανδημικής. Κρίνεται, έτσι, σκόπιμο, η δεύτερη φάση των τιτλοποιήσεων με τον «Ηρακλή ΙΙ» να προβλέπει ευελιξία των στόχων για τις ανακτήσεις από τις τιτλοποιήσεις των NPLs, προνοώντας και για το ενδεχόμενο μελλοντικών κρίσεων μεγάλης εμβέλειας όπως η τρέχουσα κρίση.

Η βελτίωση των όρων του «Ηρακλή ΙΙ» κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μέσω των τιτλοποιήσεων για την δραστική μείωση των NPLs, πρέπει να δοθεί το σήμα στους επενδυτές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξυγιανθεί πλήρως, επιτυγχάνοντας μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι τα τέλη του 2022. Και το σήμα αυτό πρέπει να δοθεί άμεσα, αφού μέσα στο 2021 η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να προχωρήσει σε μία περαιτέρω τιτλοποίηση 13 δις. ευρώ (ενιαία ή σε δύο κομμάτια) που θα αποτελέσει το πρόκριμα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και την επιτυχία της προδιαγεγραμμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς, και οι υπόλοιπες τράπεζες προγραμματίζουν ήδη τις επόμενες τιτλοποιήσεις τους με τις οποίες θα μειώσουν τον δείκτη NPE σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022.
Σημειώνεται ότι στον «Ηρακλή Ι» αναμένεται να «επιβιβαστούν» ακόμη η τιτλοποίηση Vega, ύψους 5 δις. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και η τιτλοποίηση Frontier 6,1 δις. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας (οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι το αίτημα της Εθνικής στο Υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να υποβληθεί ακόμη και σήμερα). Με τους δύο αυτούς τελευταίους «επιβάτες» ο «Ηρακλής Ι» θα έχει μεταφέρει εκτός τραπεζικών ισολογισμών κόκκινα δάνεια 32 δις ευρώ από το απόθεμα των 60 δις. των τραπεζών.

Η δέσμευση προς τους εταίρους και το μήνυμα στους επενδυτές

Οι εξελίξεις για την παράταση της λειτουργίας του «Ηρακλή» την οποία είχε προαναγγείλει το insider.gr («Πράσινο φως» για παράταση του «Ηρακλή»), ύστερα από την θετική αποτίμηση της συνεισφοράς του σχήματος για τη μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών από το Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου, «τρέχουν» πλέον με μεγάλη ταχύτητα, μετά την τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββού, με τους τραπεζίτες την περασμένη Παρασκευή.

Στη συνάντηση αυτή, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους τραπεζίτες ότι η παράταση του «Ηρακλή» αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η χώρα στο Eurogroup. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δήλωσαν ότι είναι συντεταγμένες γύρω από το σχήμα του ελληνικού Asset Protection Scheme. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές – κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα – στέλνουν διπλό, ισχυρό μήνυμα στους εταίρους και τους διεθνείς επενδυτές για την αποφασιστικότητα άμεσης και ολοκληρωτικής εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.

Οι διαπραγματεύσεις που θα ανοίξει τον Ιανουάριο το Υπουργείο Οικονομικών με την Κομισιόν και την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για τον «Ηρακλή ΙΙ» θα αφορούν παράταση της λειτουργίας του «Ηρακλή Ι», ο οποίος λήγει στις 30 Απριλίου 2021, για το διάστημα από 1η Μαΐου 2021 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Οι συζητήσεις του Υπουργού και του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών με τις τράπεζες για τη βελτίωση των όρων του «Ηρακλή ΙΙ», θα περιλαμβάνουν επίσης τον προσδιορισμό των κρατικών εγγυήσεων που θα συνοδεύουν τους senior τίτλους των επόμενων τιτλοποιήσεων (σημειώνεται ότι για τον «Ηρακλή Ι» είχαν αποφασιστεί εγγυήσεις 12 δις. ευρώ που έχουν σχεδόν εξαντληθεί).

Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, η προετοιμασία για την επόμενη φάση του «Ηρακλή» θα «τρέξει» παράλληλα με τρία ακόμη θέματα:

- Τη δημιουργία Credit Bureau (Γραφείου Πιστώσεων) για την παρακολούθηση της πορείας του ιδιωτικού χρέους. Ο μηχανισμός θα λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο τη δημιουργία ενός «πιστοληπτικού scoring» για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που είναι απαραίτητο ιδίως για να αυξήσει την αξιοπιστία και την ελκυστικότητα των τιτλοποιήσεων για τους επενδυτές.

- Τον σχεδιασμό για τα moratoria πληρωμών δανείων από την επόμενη χρονιά. Οι τράπεζες ζήτησαν ο χειρισμός των δανείων που βρίσκονται ή θα χρειαστεί να μπουν σε αναστολή πληρωμών, να συνδιαμορφωθεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση (π.χ. να εξεταστεί διεύρυνση της περιμέτρου των δανείων που θα μπορούν να τεθούν σε αναστολή, ενδεχομένως με βάση κλαδικά χαρακτηριστικά ή ακόμη και η επέκταση της δυνατότητας της χρονικής διάρκειας των αναστολών).

- Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. Όπως έγραψε το insider.gr, ο Πτωχευτικός μπαίνει σε εβδομαδιαία παρακολούθηση της προόδου του, με την πρώτη τηλεδιάσκεψη των εμπλεκόμενων πλευρών να πραγματοποιείται σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider