Η διεθνής εταιρεία συμβουλευτικής στρατηγικής Kpmg, σε πρόσφατη μελέτη της, από τις ελάχιστες διαθέσιμες με το κύρος ενός ανάλογου φορέα, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η πανδημία θα εκτονωθεί ουσιαστικά στο τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Τα στοιχεία της μελέτης βασίζονται στα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από τις ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό συμπερασματικά προκύπτει η εκτίμηση ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα είναι το «ταχύτερο» σε διεθνή κλίμακα, με εξαιρέσεις την Κίνα και ίσως κάποιες άλλες μικρές χώρες στην Ασία που έχουν προηγηθεί.
Η δυνατότητα εκτόνωσης της πανδημίας στο τρίτο τρίμηνο ή στο τέταρτο συναρτάται από την ταχύτητα υλοποίησης των προγραμμάτων εμβολιασμού, τα τυχόν απρόοπτα και τα ελλείμματα αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων που θα αναδυθούν στην διάρκεια υλοποίησής τους.
Βασικό στοιχείο που θα καθορίσει την ταχύτητα αυτή εμφανίζεται να είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας των logistics στην παραγωγή μεταφορά και διάθεση των εμβολίων, όπως επίσης και στην διάρκεια που θα αποδειχθεί έμπρακτα ότι έχει η ανοσία που αυτά παρέχουν.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η χρονική σύμπτωση και ο διαφορετικός βαθμός αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων από χώρα σε χώρα.
Σε περίπτωση μεγάλων διαφορών στο επίπεδο αυτό και με ανοικτά σύνορα μπαίνουν σε αμφισβήτηση οι εκτιμήσεις των αυτόνομων προγραμμάτων της κάθε χώρας, λόγω της μετακίνησης μεταξύ των χωρών ιδίως κατά την τουριστική περίοδο…
Υπό τις προϋποθέσεις αυτές συνιστάται επιφύλαξη για το αισιόδοξο σενάριο το οποίο «βλέπει» την πανδημία να υποχωρεί στο τέλος της άνοιξης.
Αντίθετα εμφανίζεται ως πλέον πιθανό το σενάριο που «δείχνει» την πανδημία να αποσύρεται σαν ουσιαστικός παράγοντας λειτουργίας της οικονομίας από τις αρχές ή τα μέσα του καλοκαιριού.
Τι ακολουθεί την πανδημία
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυξάνονται οι μελέτες κυρίως από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών που προειδοποιούν ότι με το τέλος της πανδημίας όποτε και αν αυτό συμβεί, η απόσυρση των νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης των οικονομιών, θα αποτελέσει κομβικό σημείο όσο αφορά την τάση επιστροφής σε συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο σημείο αυτό «όλες» οι μέχρι στιγμής μελέτες συγκλίνουν στην «θέση» ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δεύτερο ισχυρό σοκ στις οικονομίες ανάλογο εκείνου της πανδημίας.
Για τον λόγο αυτό συνιστούν αφ’ ενός τον συντονισμό των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών και αφ’ εταίρου την προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος χρεοστασίων που θα ακολουθήσει όχι αμέσως μετά την πανδημία αλλά με χρονική υστέρηση περί τα δύο έτη (BIS).
Για τον λόγο αυτό άλλωστε τουλάχιστον στην Ευρωζώνη γίνεται έντονη προσπάθεια να προσαρμοσθεί το πτωχευτικό δίκαιο σε συνθήκες που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα (εξ ού και η πρόσφατη προαγγελία ημι-αναστολής της Οδηγίας BRRD) και ειδικά την κατακόρυφη αύξηση του ιδιωτικού κυρίως χρέους, έτσι ώστε να αποφύγει ένα δεύτερο σοκ το τραπεζικό σύστημα.