Με κίνηση σε δύο άξονες για τα μέτρα στήριξης και για τις επενδύσεις που θα διασφαλίσουν την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας την επόμενη μέρα κινήθηκαν χθες οι θεσμοί της ΕΕ. Δίνοντας σκυτάλη και στην Ελληνική πλευρά, ούτως ώστε να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της στο πεδίο του νέου πακέτου μέτρων στήριξης που ετοιμάζεται για τον Ιανουάριο (με στοχευμένη δράση στις εταιρείες που δέχθηκαν πλήγμα το 2020), αλλά και στα πρώτα έργα του σχεδίου ανάκαμψης.
Ωστόσο οι χθεσινές αποφάσεις των θεσμών της ΕΕ συνοδεύτηκαν από επισημάνσεις και αστερίσκους. Τόσο για τους περιορισμούς που τίθενται στα μέτρα στήριξης, όσο και για την καθυστέρηση στην έλευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο ένα «τερέν» της ΕΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο, ολοκληρώθηκε χθες η έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το κράτος δικαίου και για το επόμενο πακέτο κονδυλίων (πολυετής προυπολογισμός 2021- 2027). Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ολοκλήρωση διαδικασίας και του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, αν και τα αγκάθια δεν έχουν τελειώσει. Και τούτο αφού σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς ναι μεν θα γίνει γρήγορα η επικύρωση από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από αυτόν που αρχικά αναμενόταν για την εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων.
Στο τερέν του Eurogroup εγκρίθηκαν μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας και το 2021. Περιέχουν όμως ρήτρα «μη μονιμότητας» των παρεμβάσεων και προειδοποίηση για περιορισμούς ούτως ώστε να μην επιβαρύνουν υπερβολικά το χρέος.
Ξεκινούν και τα δάνεια της ΕΤΕπ
Χθες, μεταφέρθηκε επίσης από το Eurogroup και το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δάνεια 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup λύθηκε το θέμα συμβατότητας με το κοινοτικό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.
Έτσι, πλέον μπορεί να προχωρήσει η διαχείριση των δανείων της ΕΤΕπ στα κράτη-μέλη. Η οποία θα οδηγήσει σε κεφάλαια κίνησης που θα διανεμηθούν μέσω των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών φορέων που θα συνάψουν σύμβαση με την ΕΤΕπ.
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία εκκρεμούσε προς υλοποίηση από το πρώτο πακέτο μέτρων της ΕΕ που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε κοινοτικό επίπεδο…
Οι κινήσεις της Αθήνας – Μέτρα στήριξης
Η Ελληνική πλευρά προετοιμάζεται πλέον για τις κινήσεις που θα λάβουν χώρα τον Ιανουάριο. Θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις: στα μέτρα στήριξης και στη στήριξη της ανάκαμψης.
Μετρώντας προς το παρόν τις απώλειες σε όρους τζίρου 2020 και περιμένοντας τις υγειονομικές αποφάσεις για το τι θα γίνει μετά τις 7 Ιανουαρίου στην αγορά θα υπολογισθούν οι ανάγκες για νέα μέτρα στήριξης. Με δεδομένο πια ότι στο πιο καλό σενάριο η αγορά θα παραμείνει στη δίνη του Covid για τους επόμενους τρεις - τέσσερις μήνες.
Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων το Γενάρη. Αλλά άφησε ανοικτό και το περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις σε μέτρα στήριξης. Ούτως ώστε να ανταποκριθεί στην πραγματική κατάσταση της αγοράς όπως αυτή πλέον θα μπορεί να φανεί μέσα από τα απολογιστικά στοιχεία του 2020 που θα έχει διαθέσιμα το Υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων αλλά και να γίνουν προσαρμογές στο κούρεμα των ενοικίων αναφορικά με την περίμετρο των δικαιούχων, να εξετασθούν αλλαγές στη ρύθμιση χρεών, αλλά και να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να ανταποκριθεί στο κατώτατο όριο του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις
Το οικονομικό επιτελείο μεταφέρει το μήνυμα μιας πιο στοχευμένης νέας γενιάς μέτρων. Που θα εξετάζει τις απώλειες στον ιδιωτικό τομέα βάση πλέον των στοιχείων που φτάνουν στην ΑΑΔΕ και σε άλλες πηγές.
O ΥΠΟΙΚ σε δήλωσή του μετά το Eurogroup εξήγησε ότι ορίσθηκε από τους ομολόγους του πως «τα μέτρα στήριξης είναι παροδικά και στοχευμένα στη δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και την κοινωνική συνοχή και ότι, στο εξής, το μεγαλύτερο μέρος αυτών πρέπει να αποσκοπεί στην ανάκαμψη». Επίσης πως «ήδη πράττουμε» προς αυτή την κατεύθυνση «ενδεικτικά, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».
Η ανάκαμψη
Από την άλλη πλευρά επιχειρείται να ενεργοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό (από το επόμενο Ιανουάριο – Απρίλιο) κάποιες από τις επενδύσεις του σχεδίου ανάκαμψης οι οποίες έχουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού επιτελείου αλλά και της Κομισιόν, ωριμότητα και μπορούν να πάρουν άτυπη προέγκριση. Ούτως ώστε να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η δαπάνη να καλυφθεί εκ των υστέρων από την προκαταβολή και την πρώτη δόση των 5,5 δισ. ευρώ που προσμένει από κοινοτικά ταμεία η Ελλάδα το 2021. να διευκολύνεται ο επιχειρηματικός κόσμος
Χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης επεσήμανε στο συνέδριο του Capital link (Σκυλακάκης: Προτείνουμε 200 έργα και 60 μεταρρυθμίσεις στο Σχέδιο Ανάκαμψης ) ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει 200 επενδύσεις στην ΕΕ προς αξιολόγηση και κάποιες από αυτές στόχος είναι να προχρηματοδοτηθούν με εθνικό κονδύλια. Κατά την ανακοίνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού προειδοποίησε επίσης για δύσκολους μήνες από πλευράς τριγμών στα κρατικά έσοδα.