Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης για παράταση στην έναρξη εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου και στις προθεσμίες για τις ρυθμίσεις δανείων και τη συνακόλουθη έναρξη της επιδότησης στο πρόγραμμα «Γέφυρα».
Όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το insider.gr, οι παρατάσεις αναμένεται να κατατεθούν με τροπολογίες στη Βουλή προς ψήφιση, προκειμένου αφενός να αρθεί η αβεβαιότητα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει της 1ης/1/2021, οπότε έχει οριστεί η έναρξη ισχύος του ν. 4738/2020 (Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας), αφετέρου να δοθεί χρόνος πέραν της 31ης Δεκεμβρίου στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια σε αναστολή, να προβούν στη ρύθμισή τους με τις τράπεζες και να μπορέσουν στη συνέχεια να λάβουν την κρατική επιδότηση.
Οι επικείμενες παρατάσεις σε Πτωχευτικό και πρόγραμμα «Γέφυρα» ενισχύουν το «δίχτυ ασφαλείας» της κυβέρνησης για τους πολίτες, αποτρέποντας τον κίνδυνο εκτεταμένων πλειστηριασμών που θα μπορούσαν να υπάρξουν, αν δεν λαμβανόταν πρόνοια για το μεσοδιάστημα μέχρι την δυνατότητα εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου. Δεδομένου, μάλιστα, του δεύτερου lockdown που επέτεινε το πλήγμα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναμένεται περαιτέρω άνοιγμα της ομπρέλας προστασίας, με διάδοχο σχήμα «Γέφυρα 2» αποκλειστικά για την κάλυψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τις ανάγκες που έχει διαμορφώσει για επιχειρήσεις και νοικοκυριά η επιδείνωση της πανδημικής κρίσης και τις παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες, έχουν συζητήσει διεξοδικά οι τράπεζες με την κυβέρνηση, καθώς τα ραντεβού των τραπεζών με το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Ο δίαυλος επικοινωνίας περιλαμβάνει και τις εταιρείες διαχείρισης, με ζητούμενο την αναχαίτιση των νέων κόκκινων δανείων και την ομαλή μετάβαση δανείων 20 – 25 δισ. ευρώ που βρίσκονται τώρα σε μορατόριουμ πληρωμών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο insider.gr, η παράταση που αναμένεται να δοθεί για την έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου θα διαφοροποιείται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όπως αναφέρουν, για τις μεν επιχειρήσεις η ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου Πτωχευτικού αναμένεται να είναι η 1η Μαρτίου 2021, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα η 1η Ιουνίου. Θα πρόκειται, δηλαδή, για παράταση 2 και 5 μηνών, αντίστοιχα, από την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε έχει ψηφιστεί να ισχύσει ο νόμος 4738/2020.
Παράλληλα, όπως έγραψε το insider.gr, η κυβέρνηση θα παρατείνει για ένα τρίμηνο, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, τις προθεσμίες για τις ρυθμίσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Η παράταση δεν αφορά στη συνολική διάρκεια καταβολής της κρατικής επιδότησης που παραμένει στους εννέα μήνες, αλλά στην προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες (και που λήγει τώρα στις 31/12/2020) για να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους με τις τράπεζες και να λάβουν στη συνέχεια την κρατική επιδότηση. Η τρίμηνη παράταση θα αφορά και το διάστημα αναστολής πληρωμών μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πώς αποφασίστηκαν οι παρατάσεις
Η παράταση στην έναρξη ισχύος του νέου Πτωχευτικού ήταν αναμενόμενη, καθώς η υλοποίηση του νόμου απαιτεί μια «βαριά» υποδομή, νομοθετική και κυρίως τεχνολογική που δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμη μέχρι τις 31/12/2020.
Όπως είχε γράψει το insider.gr, αμέσως μετά την δημοσίευση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν και την ολοκλήρωση της θετικής αξιολόγησης της προόδου της χώρας, οι τράπεζες είχαν «βολιδοσκοπηθεί» από την ΕΚΤ προκειμένου να δώσουν προβλεπόμενους χρόνους εφαρμογής του Πτωχευτικού και προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί η όποια χρονική υστέρηση μετά την 1η/1/2021. Η ανησυχία εποπτικής αρχής και εποπτευόμενων τραπεζών για «κενό αέρος» μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού ήταν μεγάλη διότι υπήρχε κίνδυνος να «παγώσουν» οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και να αλλοιωθεί η κουλτούρα πληρωμών, σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα αναμένει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Επιπλέον, το σήμα που θα έδινε στους ξένους επενδυτές ένα κενό νόμου στην εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου, θα ήταν καταστροφικό για τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση είχε επίσης τον μεγάλο «πονοκέφαλο» των πλειστηριασμών, των οποίων το κύμα δεν θα μπορούσε να ανασχεθεί, χωρίς οι προστατευτικές διατάξεις του νέου Κώδικα για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας να είναι σε ισχύ.
Οι τράπεζες είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν έβλεπαν εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού νωρίτερα από τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2021. Παράλληλα, είχαν ενημερώσει και την ΕΚΤ πως για το διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νόμου, για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει το πτωχευτικό και προπτωχευτικό δίκαιο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα (Πτωχευτικός Κώδικας ν. 3588/2007), και για τα φυσικά πρόσωπα το πρόγραμμα «Γέφυρα» (κρατική επιδότηση για 9 μήνες των δανείων που συνδέονται με την α΄ κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση).
Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης κάλυψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μάλιστα, οι τράπεζες ζητούσαν ήδη από τον Νοέμβριο τη δημιουργία ενός προγράμματος «Γέφυρα» ειδικά για τις μΜε.
Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ, με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, είχε ζητήσει, με την έναρξη του δεύτερου lockdown στις 7 Νοεμβρίου, την αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού ν. 4738/2020 έως τις 17 Ιουλίου 2021 (η συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς, στο άρ. 31, παρ. 1 της Οδηγίας 1023 του 2019 που ενσωματώνει ο νέος πτωχευτικός νόμος, προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη έχουν υπό κανονικές συνθήκες καταληκτική ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο την 17η Ιουλίου 2021).