Capital Economics: Τα δύο «αγκάθια» στις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Capital Economics: Τα δύο «αγκάθια» στις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη Γηραιά Ήπειρο από τη μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού, και τους πολιτικούς διαξιφισμούς από τη «μοιρασιά» των εμβολίων εξετάζει η Capital Economics, σε έκθεσή της, τονίζοντας πως οι προοπτικές ανάπτυξης μετακυλίονται προς το β' τρίμηνο του 2021, ξεκινώντας παράλληλα από μία πιο αδύναμη βάση.

Όπως επισημαίνει, ενώ το εμπόδιο της έγκρισης ενός εμβολίου έχει εξαλειφθεί, καθώς χθες η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech, η παραγωγή αλλά και η πρώιμη έγκριση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, θα περιορίσει το πλάνο των εμβολιασμών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι τρεις εταιρείες (Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca) έχοντας ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ αναμένεται να καλύψουν σε πρώτο βαθμό την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, με τα περιοριστικά μέτρα να διατηρούνται. Και αυτό διότι, με βάση το πλάνο παραγωγής των τριών και το ποσοστό παραγγελιών που έχει γίνει εκ μέρους της Κομισιόν, είναι πιθανό να χρειαστεί ένα διάστημα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έως ότου παραχθεί ο απαιτούμενος αριθμός δόσεων ώστε να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας και η πληθυσμιακή κοινότητα που υπερβαίνει τα 65 έτη.

insider

 

Σύμφωνα με την Capital Economics, αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό σενάριο δεδομένης της πιθανότητας να προκύψουν προβλήματα στην παραγωγή και τη διανομή, ή στην καθυστέρηση και έγκριση των άλλων εμβολίων (CureVac, Sanofi). Επιπλέον, ακόμη και έαν εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες, τα ερωτηματικά εξακολουθούν να υφίστανται ως προς το πόσο γρήγορα θα αρθούν οι περιορισμοί, ιδίως καθώς ο ιός εξακολουθεί να «σαρώνει» το γενικό πληθυσμό. Σε αυτό το σημείο, όπως αναφέρει η Capital Economics φαίνεται πιο πιθανό οι περιορισμοί να ξεκινήσουν να αίρονται το Μάιο ή τον Ιούνιο παρά τον Απρίλιο.

Παράλληλα, ακόμη και όταν οι δόσεις των εμβολίων γίνουν ευρύτερα διαθέσιμες, η πρόοδος στον εμβολιασμό θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, κάτι που θα αποτελέσει το μεγάλο «αγκάθι» της Ευρωπαϊκής Ενώσης, εξού και η Κομισιόν ασκεί πιέσεις για μια συντονισμένη έναρξη των εμβολιασμών μεταξύ 27 και 29 Δεκεμβρίου. Έτσι μια πιθανή «ρωγμή» που μπορεί να προκύψει στα θεμέλια της ΕΕ σχετίζεται με τον τροπο κατανομής των δόσεων σε συνάρτηση με τον πληθυσμό του εκάστοτε κράτους μέλους. Για παράδειγμα, χώρες με γηραιότερο πληθυσμό όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να μείνουν με ελάχιστες δόσεις εμβολίων για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων τους, την ίδια στιγμή που χώρες με νεότερο πληθυσμό όπως η Ιρλανδία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στο γενικό τους πληθυσμό, λόγω πλεονάσματος δόσεων.

Από την άλλη πολλές χώρες της ΕΕ, θα μπορούσαν να δεχθούν πιέσεις ώστε να συντονιστεί μια ενδεχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων έως ότου κάθε χώρα, φτάσει σε πανομοιότυπα σημεία στα πρόγραμματα εμβολιασμού. Αυτό μπορεί να επιφέρει μία οικονομική ανάκαμψη «δύο ταχυτήτων» μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σε σύγκριση με τη συγχρονισμένη ύφεση στην οποία βυθίστηκαν όλες, εξαιτίας της πανδημίας.

Όσο αναφορά τη μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού, η Capital Economics σημειώνει πως έαν επιβεβαιωθεί πως είναι πιο μολυσματικό και περάσει σε πολλές χώρες της ΕΕ κατά το α' τρίμηνο του νέου έτους, τότε πιθανώς οι κυβερνήσεις να είναι ακόμη πιο προσεκτικές στην άρση των περιοριστικών μέτρων, ακόμη και όταν οι ομάδες υψηλού κινδύνου εμβολιάζονται. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το μέγεθος της οικονομικής ανάκαμψης στο β' τρίμηνο πιθανότατα δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο ανέμενε αρχικώς η Capital Economics.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider