Σήμα για αξιοποίηση των «φιλέτων» από τις αλλαγές στο Υπερταμείο - Εκκρεμότητες και συμμετοχές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμα για αξιοποίηση των «φιλέτων» από τις αλλαγές στο Υπερταμείο - Εκκρεμότητες και συμμετοχές
Οι αλλαγές στο δ.σ. της ΕΕΣΥΠ και η τοποθέτηση στελεχών φιλικότερων προς την αγορά και τις επενδύσεις. Τα «ανοιχτά μέτωπα» και τα περιουσιακά στοιχεία. Απαιτείται «αγώνας δρόμου».

Το στοίχημα που ανέλαβε η κυβέρνηση και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ) κρίνεται από την αγορά ως δύσκολο και μεγάλο καθώς ο κ. Γρ. Δημητριάδης, νέος CEO της ΕΕΣΥΠ, θα κληθεί άμεσα να λάβει αποφάσεις για μια σειρά από assets, διαγωνισμούς που έχουν «μείνει πίσω», ΔΕΚΟ και εταιρείες δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, «δηλώνει» και την κυβερνητική πρόθεση για αλλαγή σελίδας, «στέλνοντας σήμα» για αξιοποίηση των «φιλέτων» του Υπερταμείου.

Μετά από μια περίοδο σχετικής στασιμότητας, κατά την οποία δεν προχώρησαν και πολλές διεργασίες και καταγράφηκε στασιμότητα, η επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα αναμένει εξελίξεις σε πολλά μέτωπα και κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα 70.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ και οι νομικές εκκρεμότητες της εταιρείας, η προώθηση της αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και η ενεργοποίηση του Ταμείου «Φαιστός» (fund που θα επενδύει σε εταιρείες που συνδέονται με τα δίκτυα πέμπτης και τα ψηφιακά έργα), τον ΟΑΣΑ και τη ΣΤΑΣΥ, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, το δίδυμο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ και τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ, τις Ελληνικές Αλυκές και άλλα assets. Σημειώνεται ότι και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει επίσης σημαντικές εκκρεμότητες σε διαγωνισμούς, είναι θυγατρική της ΕΕΣΥΠ.

Ο νέος CEO, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης προερχόμενος από το Enterprise Greece και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» για να επιταχύνει την αξιοποίηση της περιουσίας του Ταμείου, καλύπτοντας τον χαμένο δρόμο της προηγούμενης 5ετίας. Και βέβαια, χρειάζεται την κυβερνητική στήριξη καθώς θα απαιτηθεί να «σπάσουν αυγά», ιδίως στον τομέα που σχετίζεται με κρατικές εισηγμένες-ΔΕΚΟ κ.λπ.

Στην αγορά δεν περιμένουν να δούνε αποτελέσματα βέβαια μέσα σε 2-3 εβδομάδες, ωστόσο, προσδοκούν το νέο δ.σ. της ΕΕΣΥΠ να ανοίξει βηματισμό με στοχευμένο πρόγραμμα και στρατηγικές κινήσεις και να ξεφύγει από το στάδιο των «σχεδίων επί χάρτου» που απλά ανακοινώνονταν «μεγαλοφώνως» από την προηγούμενη ηγεσία του Υπερταμείου.

Όπως ήδη λέγεται στην αγορά, πέραν του νέο CEO, αφενός παρέμειναν ικανά μέλη του προηγούμενου δ.σ., αφετέρου υπάρχουν και στελέχη που θεωρούνται φιλικότερα προς τις επενδύσεις και την αγορά, όπως ο επιχειρηματίας Μάρκος Βερέμης της Upstream (ενδεχομένως με ρόλο στο project Φαιστός) ή ο κ. Θυμ. Κυριακόπουλος που ήταν στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και παλαιότερα της Goldman Sachs ή η κα. Τζιοβάννα Καμπούρη διαθέτει εκτενή εμπειρία τόσο σε εκτελεστικές όσο και σε μη εκτελεστικές θέσεις σε πολλές χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider