Με κρίσιμο ορόσημο τον Ιούνιο και δύσκολη εξίσωση την συνέχιση παροχής προστασίας μετά την πανδημική κρίση, ως «κουβέρτα» μόνο για όσους αποδεδειγμένα την χρειάζονται, θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο κορυφής οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
Το σύνθετο ζητούμενο της διαπραγμάτευσης ορίζεται από το τρίπτυχο νέου πτωχευτικού νόμου – «Γέφυρας 2» - πλειστηριασμών και η εξεύρεση κοινής γραμμής μεταξύ κυβέρνησης – Θεσμών θα αποτελέσει «διαβατήριο» για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Οι Θεσμοί έχουν δείξει ανοχή για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού δικαίου που έπρεπε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, κατανοώντας τον όγκο της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για την εξειδίκευση των διατάξεων του νόμου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, περίπου 20 από τις 53 ΚΥΑ που απαιτούνται για την εξειδίκευση του νόμου έχουν ήδη αποσταλεί στους Θεσμούς. Οι τελευταίοι έχουν θέσει ως ορόσημο για την εφαρμογή του νόμου την 1η Ιουνίου. Τότε θα είναι έτοιμο το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που προβλέπει ο νόμος για την πρόληψη της υπερχρέωσης, καθώς και το υπόλοιπο πλαίσιο, με κάποια πρώτα στοιχεία να είναι έτοιμα την 1η Μαρτίου. Οι ημερομηνίες αυτές ορίζονται και από τα χρονοδιαγράμματα της παράτασης που έδωσε η κυβέρνηση, με δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού προς τους εταίρους, για την έναρξη εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα. Την 1η Ιουνίου, θα είναι έτοιμο και το πλαίσιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξυγίανσης μικρών εταιρειών (πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου).
Το «βαρύ» και κρίσιμο κομμάτι του νέου Πτωχευτικού που έχει να κάνει με το σχέδιο για την απόκτηση και επαναμίσθωση της κατοικίας όσων αδύναμων οφειλετών πτωχεύουν, θα έπρεπε να είναι έτοιμο την 1η Μαρτίου. Ωστόσο, όπως έγραψε το insider.gr, ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός που απαιτείται για την εξεύρεση του ιδιώτη που θα αναλάβει να «τρέξει» τον φορέα, δεν μπορεί να γίνει στους χρόνους – εξπρές που θέτουν τα χρονοδιαγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό, η σύσταση του φορέα μπορεί να ενέχει χαρακτήρα «παραχώρησης» και ο φορέας να συσταθεί από το Δημόσιο, με την δέσμευση να ιδιωτικοποιηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Η επίσπευση του φορέα που παρακάμπτει την πρόβλεψη για την εξαρχής σύστασή του με ιδιωτικά κεφάλαια και παρεμβάλλει ως αρχικό μέτοχο και πωλητή στη συνέχεια το Δημόσιο, κρίνεται αναγκαία ως λύση για την επομένη της λήξης αναστολής των πλειστηριασμών.
Οι πλειστηριασμοί και η επιστροφή τους σε κανονικότητα αποτελούν τον «κάβο» που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Θεσμοί θεωρούν την αναστολή των πλειστηριασμών για το πρώτο εξάμηνο του έτους που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μέτρο προστασίας «καθ΄ υπερβολήν», το οποίο μόνο στην Ουγγαρία έχει εξαγγελθεί επίσης. Μάλιστα, η γενικευμένη αναστολή που περιλαμβάνει και διαδικαστικές πράξεις για την ολοκλήρωση του αποτελέσματος πλειστηριασμών που έχουν ήδη διενεργηθεί ή για πλειστηριασμούς που θα προγραμματιστούν για να γίνουν στην πράξη μετά τον Σεπτέμβριο, δεν εμπίπτει στο σκεπτικό για την προστασία από τους πλειστηριασμούς όσων πλήττονται από την πανδημική κρίση.
Σύμφωνα με τους Θεσμούς, η διενέργεια των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι ακόμη περισσότερο κρίσιμη για την Ελλάδα, η οποία καλείται να μειώσει το υψηλό απόθεμα των κόκκινων δανείων και επιπλέον έχει «ιστορικό» κακής κουλτούρας πληρωμών.
Σημειώνεται ότι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης με τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει επαφές οι Θεσμοί, έχουν αναγνωρίσει ως μέτρο κοινωνικής προστασίας το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, αλλά έχουν ζητήσει – όπως και με επιστολές τους στους αρμόδιους υπουργούς να απελευθερωθούν διαδικαστικές πράξεις προ και μετά τους πλειστηριασμούς.
Το ζητούμενο για την προστασία που θα παράσχει εφεξής η κυβέρνηση, καθώς πλέον είναι ορατή η λήξη της πανδημικής κρίσης, είναι αυτή να περιορίζεται στους αδύναμους πληττόμενους.
Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στη διαπραγμάτευση που αναμένεται για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την κρατική επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η «Γέφυρα 2» θα παρουσιαστεί αύριο Παρασκευή στους Θεσμούς και όπως φαίνεται η τελική της περίμετρος, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιοριστεί σε αρκετά στενότερο κύκλο από τους 222.000 δανειολήπτες που προβλέπει ως επιλέξιμους η πρόταση της PwC.
Όπως είχε γράψει το insider.gr παρουσιάζοντας την πρόταση, δύσκολα θα γίνει αποδεκτή η εφαρμογή του για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και για τις μικρομεσαίες που ανήκουν στην «φέτα» των μεγάλων μΜε και η ομπρέλα προστασίας θα περιοριστεί σε όλες τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές εκ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απίθανη είναι και η ένταξη των καταγγελμένων δανείων στο πρόγραμμα. Και μόνο από την απόρριψη των καταγγελμένων δανείων, η περίμετρος των επιλέξιμων οφειλών θα μειωθεί από τα περίπου 31 δισ. στα 18 δισ. ευρώ και των επιλέξιμων οφειλετών, από τους περίπου 222.000 στους περίπου 131.400. Επιπλέον, και η διάρκεια της κρατικής επιδότησης του αναμένεται να οριστεί στους 9 και όχι στους 12 μήνες.
Το μήνυμα για σημαντική μείωση της περιμέτρου όσων θα καλύψει η «Γέφυρα 2» έδωσε ήδη ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφέροντας ότι για το πρόγραμμα έχει υπολογιστεί κονδύλι 300 εκατ. ευρώ, όταν η πρόταση της PwC προβλέπει συνολικός εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 948 εκατ. ευρώ.