Αλλάζει ο τρόπος μέτρησης της Επιστρεπτέας από τον 7ο κύκλο - Στην τελική ευθεία τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλάζει ο τρόπος μέτρησης της Επιστρεπτέας από τον 7ο κύκλο - Στην τελική ευθεία τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Η χρονική επέκταση της πανδημίας πέραν του 12μηνου, αλλάζει τον τρόπο που θα γίνεται ο υπολογισμός της πτώσης τζίρου για τα μέτρα στήριξης όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Από τον 7ο κύκλο (που προς το παρόν έχει αναγγελθεί πως θα μετρά τον τζίρο του πρώτου τριμήνου του 2021) αλλά και σε πιθανούς επόμενους κύκλους χορήγησης, ανέφεραν πήγες του ΥΠΟΙΚ η σύγκριση δεν θα γίνεται με το 2020 (όπως συμβαίνει τώρα στον 6ο κύκλο) αλλά σε σχέση με την πορεία του 2019.
Είπαν επίσης πως καθώς πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία «πρέπει σταδιακά να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό το μέτρο και τη στόχευσή του». Ακόμη και αν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα καταβολής της 7ης Επιστρεπτέας (δηλαδή για παράδειγμα έρθει νωρίτερα) γενικά ο Φεβρουάριος του 2021 θα είναι ο τελευταίος μήνας πριν αλλάξει το έτος βάσης και επιστρέψει στο 2019.

Για το πρόγραμμα στήριξης παγίων δαπανών αρμόδιες πήγες ανέφεραν ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη παρέκκλιση από το πλαίσιο της Κομισιόν και εξήγησαν ότι ζητούμενο είναι τα άλλα χαρακτηριστικά που θα έχει το σχέδιο. Είπαν πως θα πρέπει να μην υπερεκτιμάται από την αγορά. Και τούτο διότι αφαιρούνται αυτό το σχέδιο τα έσοδα από μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί. Για παράδειγμα αφαιρούνται οι αναστολές εργασίας και τα υπόλοιπα μέτρα.

Δεν είναι ένα μέτρο που έχει σαν στόχο τη μαζική ενίσχυση, είπαν. Έχει σαν στόχο την επιβίωση το θέσεων εργασίας που είναι σε κίνδυνο την επομένη της πανδημίας και των επιχειρήσεων. Και τη διόρθωση αδυναμιών ή ανεπαρκειών όλων των μέτρων που εφαρμόζονται τώρα. Επειδή θα λαμβάνει υπόψη του πολύ περισσότερα στοιχεία από οτιδήποτε άλλο, θα είναι από τη φύση του ένα πολύ πιο δίκαιο μέτρο, εκτίμησαν. Θα μετρά όχι μόνο την πτώση τζίρου αλλά και πόσο ζημιώθηκαν οι εταιρείες. Επίσης δεν υπάρχει εικόνα ακόμα για το αν θα υπάρχει διαφοροποίηση στη στήριξη ανάλογα με το κλάδο.

Σε 10 ημέρες οι ανακοινώσεις των πρώτων έργων

Για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι το πιο σημαντικό δεν είναι η εισροή αλλά η εκροή των πόρων στην οικονομία. Απαιτείται μία πολύ προσεκτική ανάλυση του τελικού Σχεδίου Ανάκαμψης που θα στείλει κάθε κράτος να φανεί τι περιλαμβάνει σε στόχους και ορόσημα για το 2021ώστε να φανεί η προσφορά του στο ΑΕΠ. Στο ελληνικό σενάριο η εκτίμηση για το όφελος από το Σχέδιο δεν έχει αλλάξει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Περιλαμβάνει το ποσά του React EU που θα δοθούν προκαταβολικά, μαζί με τα μέτρα του Ταμείου που θα αρχίσουν να εγκρίνονται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, όπως είπαν. Εξήγησαν πως από την κατάθεση του σχεδίου στις Βρυξέλλες μέχρι την τελική έγκρισή του απαιτείται περίπου 1 τρίμηνο. Και το σίγουρο είναι ότι μετά θα υπάρχει και ένα μικρό διάστημα πριν ακολουθήσει η προκαταβολή. Αλλά ο χρόνος εισόδου του ποσού, εξήγησαν, δεν έχει μακροοικονομική σημασία, έχει επίπτωση μόνο στα ταμειακά διαθέσιμα. Το Σχέδιο Ανάκαμψης έχει ενσωματώσει κατά 70% και τις προτάσεις του σχεδίου Πισσαρίδη ανέφεραν οι ίδιες πήγες, αν και ακόμα γίνονται βελτιώσεις από πλευράς μεταρρυθμιστικής γιατί «είναι ανάγκη να έχει πολύ έντονο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider