Τα Covid-δάνεια για επιχειρήσεις της ΕΤΕπ φτάνουν και στην Ελλάδα – Πώς θα διανεμηθούν

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα Covid-δάνεια για επιχειρήσεις της ΕΤΕπ φτάνουν και στην Ελλάδα – Πώς θα διανεμηθούν
Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοσίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας θα μοιράσει δάνεια 200 δισ ευρώ. Συζητήσεις με στόχο να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο. Πρώτη έγκριση στην Ισπανία, σε ποια κράτη έχουν εγκριθεί πακέτα δάνειων,

Δάνεια αρκετών δισεκατομμυρίων θα είναι διαθέσιμα για τις ελληνικές - μικρομεσαίες κυρίως - επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες ώστε να στηριχθεί η ρευστότητά τους μέσα από το πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας. Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοσίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας θα μοιράσει δάνεια 200 δις ευρώ σε συνεργασία με τις κατά τόπους τράπεζες και εθνικούς οργανισμούς.

Το πακέτο δεν είναι καινούριο. Έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Απρίλιο του 2020 ως μέρος του πρώτου πακέτου στήριξης της Ε.Ε. από την Πανδημία (μαζί με τα δάνεια του ESM και τα δάνεια του SURE από τα οποίο η Ελλάδα διεκδικεί επιπλέον ποσό πέραν των 2,7 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει). Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε το πακέτο στο Μάιο, είναι λειτουργικό από τις 13 Οκτωβρίου και οι πρώτες εγκρίσεις έγιναν προς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς κρατών ή άμεσα προς (μεγάλες) εταιρείες στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πήγες, δόθηκε αρχικά προτεραιότητα σε χώρες οι οποίες λόγω του μεγάλου υγειονομικού προβλήματος είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη στήριξης του ιδιωτικού τομέα όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Πλέον, σύμφωνα με πηγές της ΕΤΕπ προχωρούν οι διαδικασίες των συζητήσεων για την υπογραφή συμβάσεων και με την Ελλάδα με στόχο προς το παρόν να είναι διαθέσιμο τον Απρίλιο.

Οι 2 διαφορές των εν λόγω δανείων

Τα εν λόγω δάνεια της ΕΤΕπ έχουν 2 ιδιαιτερότητες εν συγκρίσει με τα άλλα μέτρα στήριξης από την Πανδημία της ΕΕ. Πρώτον δεν δίνονται στα κράτη μέρη αλλά απευθείας σε επιχειρήσεις μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων οργανισμών και αυτό σημαίνει ότι δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα και το χρέος (όπως το SURE ή τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης).

Το δευτερο στοιχείο διαφοροποίησης είναι πως όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (για παράδειγμα και το πακέτο Γιούγκερ) δεν έχουν κλείδα κατανομής ανά χώρα. Το ποσό που τελικά θα λάβει έχει σχέση με το πόσο ανταγωνιστικές θα είναι οι προτάσεις που θα γίνουν.

Το καλό είναι ότι όλα τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα επιδεικνύει πολύ καλές επιδόσεις στο εν λόγω πεδίο. Προ ημερών, στον απολογισμό για το 2020 που έγινε Η Ελλάδα το 2020 πέτυχε ιστορικό ρεκόρ, τόσο ως προς το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης που παρείχε ο Όμιλος της ΕΤΕπ, όσο και ως προς το ύψος των μελλοντικών επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν. Το 2020 συμφωνήθηκε νέα χρηματοδότηση ύψους άνω των 2,8 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και εγκρίθηκαν επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις. Η χρηματοδότηση ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Προς το παρόν το πρώτο υπογεγραμμένο σχέδιο είναι αυτό της παροχής 267 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσουν 0 μέσω μόχλευσης – σε 600 εκατομμύρια ευρώ δανείων σε ισπανικές επιχειρήσεις. Η εν λόγω σύμβαση υπεγράφη λίγο από το τέλος του χρόνου με ενδιάμεσο την ισπανική Banca March.

Μία σειρά από 64 συνολικά προγράμματα έχουν εγκριθεί και είναι στη φάση της υπογραφής σύμβασης. Τα πιο πολλά εκ των οποίων συνδέονται με αιτήματα που έχει κάνει η Ισπανία και η Ιταλία. Αλλά εγκρίσεις υπάρχουν και για δάνεια προς την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Συνολικά οι εγκρίσεις καλύπτουν τα 46,3 δισ. ευρώ επί συνόλου 200 δισ. που διατίθενται (έχουν καλυφθεί 5,4 δισ. από την αρχική εγγύηση της ΕΤΕπ αξίας 24,5 δισ. ευρώ).

Από τα 200 δις ευρώ που θα μοιρασθούν συνολικά το 65% θα πάει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο ποσοστό θα διοχετευθεί κυρίως σε επιχειρήσεις με άνω των 250 εργαζομένων αλλά και σε ΔΕΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα υγείας και σε Venture Capital.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι το χρηματοδοτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στα κράτη-μέλη της. Παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για υγιείς επενδύσεις, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider