Με την επίτευξη σημαντικής προόδου στο θέμα του αλγόριθμου με τον οποίο θα ρυθμίζονται αυτοματοποιημένα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι οφειλές νομικών και φυσικών προσώπων, πραγματοποιείται σήμερα το δεύτερο Steering Committee τραπεζών – εταιρειών διαχείρισης και Πολιτείας για τον νέο πτωχευτικό νόμο.
Όπως είχε γράψει το insider.gr, η σύσκεψη τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση θα καταγράψει την πρόοδο των παραδοτέων μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι την 1η Μαρτίου ο νέος πτωχευτικός νόμος τίθεται σε ισχύ για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστεί και για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.
Από το πρώτο Steering Committee που είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου έχει μεσολαβήσει η εξειδίκευση του νόμου με ΚΥΑ που έχουν σταλεί στους Θεσμούς για να εγκριθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή. Με αυτές ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, η διαδικασία εξυγίανσης, οι επιδοτήσεις των ευάλωτων κ.ά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σημαντικότερη εξέλιξη που έχει καταγραφεί είναι η μεγάλη σύγκλιση που έχει επιτευχθεί μεταξύ πιστωτών και Δημοσίου για τον αλγόριθμο που θα διαμορφώνει τις αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις των οφειλών και θα καθορίζει τα «κουρέματα». Πρόκειται για ένα σημείο κομβικό για την υλοποίηση του νόμου, το οποίο συναντούσε δυσκολίες στη συμφωνία και στον συντονισμό τραπεζών – εταιρειών διαχείρισης – Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και στην τεχνολογική εφαρμογή του.
Σημειώνεται ότι η τρίτη φάση παραδοτέων έχει οριστεί στις 31 Μαρτίου.
Για την υλοποίηση του νέου Πτωχευτικού έχουν συσταθεί τρεις επιχειρησιακές ομάδες: μία για τον νόμο (εξειδίκευση των επιμέρους προβλέψεών του), μία για το ΙΤ (τεχνολογική υποδομή) και μία για τα Data (συλλογή δεδομένων).
Η επιχειρησιακή ομάδα για τον νόμο περιλαμβάνει επτά υπο – έργα που θα είναι σταδιακά παραδοτέα. Πρόκειται για: α) τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, β) την επιδότηση ευάλωτων οφειλετών με κύρια κατοικία, γ) τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης, δ) τη διαδικασία εξυγίανσης, ε) την πτώχευση μικρού αντικειμένου, στ) την πτώχευση μεγάλου αντικειμένου, και ζ) την υποστήριξη υποβολής αίτησης στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων από ευάλωτο οφειλέτη.
Το έργο της επιχειρησιακής ομάδας για τον νόμο θα συνδράμουν λειτουργικά οι ομάδες ΙΤ και Data, με στόχο, την 1η Ιουνίου 2021, ο Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας να έχει λάβει σάρκα και οστά.
Διαπραγματεύσεις για το «Γέφυρα 2»
Εν τω μεταξύ, παράλληλα με την πρόοδο στην υλοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου και ενόψει της έναρξης εφαρμογής του σε πρώτη φάση την 1η Μαρτίου, προχωρούν και οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων, «Γέφυρα 2».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, χθες πραγματοποιήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς. Τα θέματα που θέτουν οι Θεσμοί και συζητούνται για να οριστικοποιηθεί η «Γέφυρα 2» αφορούν, μεταξύ άλλων,
- τον κανόνα του 50% κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης (το κριτήριο που προβλέπεται στο πρόγραμμα κάνει λόγο για άνω του 50% του συνόλου των δανείων της επιχείρησης να είναι εξυπηρετούμενα ή σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 31η/12/2020)
- την διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι 8 μήνες επιδότησης της δόσης δύναται να καταβληθούν για την κατηγορία των ενήμερων δανείων εντός του 2021, ξεκινώντας την επιδότηση από τον Ιούνιο του 2021. Επ΄ αυτού, προτάθηκαν δύο προσεγγίσεις: η καταβολή δύο δόσεων (Μαΐου και Ιουνίου) τον Ιούνιο του 2021, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν υπολογιστεί τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης καταβολής του συνόλου της δόσης Μαΐου, ή η καταβολή 2 δόσεων τον Δεκέμβριο 2021 (7η και 8η δόση), προκαταβολικά αντί του Ιανουαρίου 2022
- την τροποποίηση στα όρια καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων
- την μείωση του χρονικού διαστήματος για τη ρύθμιση του δανείου (ώστε να λάβει την κρατική επιδότηση) έως τις 15 Ιουλίου 2021. Για να παραταθεί το εν λόγω διάστημα θα πρέπει να προσκομισθεί έκθεση περί τα τέλη Ιουνίου, από την οποία να προκύπτει το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων προς ρύθμιση, ώστε να ζητηθεί παράταση της προθεσμίας ρύθμισης κατά δυόμιση μήνες
- την κατηγοριοποίηση των οφειλών ανά πιστωτή και όχι ανά πιστωτή και ανά δάνειο. Η προσέγγιση αυτή υποστηρίζεται από τους Θεσμούς με το σκεπτικό ότι οι οφειλέτες με περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει να επιδοτούνται λιγότερο σε σχέση με οφειλέτες που έχουν περισσότερες ενήμερες οφειλές, επιβραβεύοντας περισσότερο με τον τρόπο αυτό τους τελευταίους.