Σχέδιο Ανάκαμψης 32 δισ: Πώς θα κινητοποιηθούν επιπλέον 26 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις και ΣΔΙΤ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σχέδιο Ανάκαμψης 32 δισ: Πώς θα κινητοποιηθούν επιπλέον 26 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις και ΣΔΙΤ
Και μέσω επιδοτήσεων θα δοθούν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, εμβληματικά έργα, βιομηχανικά πάρκα και ερευνητικά προγράμματα με προσέλκυση 7 δισ. επιπλέον επενδυτικών πόρων.

Έναν σύνθετο σχεδιασμό που οδηγεί συνολικά σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετων επενδυτικών πόρων (σχεδόν εξολοκλήρου ιδιωτικών) περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Από το ποσό αυτό, τα 7 δισ. ευρώ προέρχονται από το σκέλος των επιδοτήσεων και τα υπόλοιπα 19 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα είναι η ιδιωτική συμμετοχή στο σκέλος των δανείων.

Ουσιαστικά ο στόχος είναι, με «όχημα» τα 32 δισ. ευρώ των δανείων και των επιδοτήσεων της ΕΕ, να υπάρξει μία κινητοποίηση των σημαντικών αυτών επιπλέον κονδυλίων. Ώστε να φτάσει σε συνολική αξία τα 57 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι πρόσθετοι επενδυτικοί πόροι στο σκέλος των επιδοτήσεων συνδέονται και με κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις: από εμβληματικά έργα, και επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, έως βιομηχανικά πάρκα, ερευνητικά προγράμματα και δράσεις τύπου εξοικονομώ.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί αύριο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από την Εκτελεστική Επιτροπή υπό τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο, τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλη Αργυρού και τον Διοικητική της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Ο σχεδιασμός

Αναλυτικά, τα χρήματα που δικαιούται η χώρα από τις Βρυξέλλες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ φτάνουν στα 32 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 19 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα περίπου 13 δισ. ευρώ είναι δάνεια.

**Στο σκέλος των επιδοτήσεων των 19 δισ. ευρώ εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μπορούν να κινητοποιηθούν πρόσθετοι επενδυτικοί πόροι αξίας 7 δισ. ευρώ. Τα εν λόγω κονδύλια συνδέονται και με ιδιωτικές επενδύσεις για τους στόχους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και για εμβληματικά έργα, για βιομηχανικά πάρκα, για ερευνητικά προγράμματα, καθώς και για δράσεις τύπου εξοικονομώ.

Το 80% αυτών των επιπλέον 7 δισ. ευρώ που αναμένεται να κινητοποιηθούν εκτιμάται πως θα έρθουν από ιδιωτικές επενδύσεις. Το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από έργα τύπου ΣΔΙΤ, από πόρους της ΕΤΕπ και από άλλες πηγές.

** Στο δεύτερο σκέλος των δανείων των 13 δισ. ευρώ που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, υπολογίζεται πως το ποσοστό της μόχλευσης θα φτάσει στο 60%. Και τούτο διότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται πως θα συνεισφέρουν κατά μέσο όρο 40% (30%- 50% ποσοστό συμμετοχής) σε κάθε ιδιωτικό έργο που θα εγκρίνεται από το τραπεζικό σύστημα. Το υπόλοιπο 60% θα πρέπει να προέρχεται από ίδια κεφάλαια αλλά και από τραπεζικό δανεισμό. Κατά συνέπεια, με τα 13 δισ. ευρώ των δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις αξίας επιπλέον 19 δισ. ευρώ.

Τα 170 έργα

Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται ότι με τις 170 επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου - οι οποίες θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα - θα δημιουργηθούν έως 200.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Επίσης, θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί μία πρόσθετη μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 7% όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το σχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή (σ.σ. η συνεδρίαση σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη θα γίνει στις αρχές Απριλίου), και εν συνεχεία, έως 15 Απριλίου θα σταλεί στις Βρυξέλλες.

Στόχος είναι να ενταχθεί στην πρώτη ομάδα των σχεδίων που θα εγκριθούν και έτσι θα προλάβουν να πάρουν την προκαταβολή (των 4 δισ. ευρώ περίπου ή του 13% των δανείων και των επιδοτήσεων), πριν τις διακοπές του Αυγούστου. Ο λόγος για μία κίνηση που είναι σημαντική για την τόνωση των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και για να υπάρχει επαρκές χρονικό περιθώριο χρήσης των εν λόγω κονδυλίων εντός του έτους.

Μαζί με κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης αναμένονται και οι πόροι του React EU που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την κάλυψη δαπανών για μέτρα στήριξης που έχουν ήδη γίνει. Ένα σημείο «κλειδί» για την έλευση των κονδυλίων είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και την αναστολή της διαδικασίας κύρωσης της Απόφασης Περί Ιδίων Πόρων της ΕΕ.

Η πλήρης έγκρισή τους από όλα τα κράτη – μέλη (σ.σ. η Ελλάδα την έχει κυρώσει), αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση όχι μόνο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ (συνολικής αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ), αλλά και του νέου ΕΣΠΑ. Σήμερα πάντως μιλώντας στο Real FM ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυτό το ζήτημα, αλλά είπε πως υπάρχει πανευρωπαϊκή εκτίμηση ότι θα βρεθεί έγκαιρα λύση.

Χθες, ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ μετά την έγκριση από το υπουργικό του Σχεδίου είπε πως θα παρουσιαστεί αναλυτικά αύριο, θα συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου. Εξήγησε πως τα δάνεια δεν θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους για χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ η επιβάρυνση που θα προκαλέσουν στο δημόσιο χρέος θα είναι προσωρινή. Μεσοπρόθεσμα προβλέπεται να οδηγήσουν σε μείωση του δημοσίου χρέους, τόσο μέσω των μόνιμων πρόσθετων δημοσίων εσόδων, όσο και λόγω της αλλαγής του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Ανέφερε και πως στη διάρκεια του επόμενου μήνα, καθώς θα αξιολογείται το Σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να υπάρξουν μικρές προσαρμογές, με βάση τα προβλεπόμενα από τον οικείο κανονισμό, όμως ο κορμός του θα παραμείνει αυτός που οριστικοποιήθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Σχέδιο έχει 4 κύριους πυλώνες:

Α. Την Πράσινη μετάβαση. Β. Την Ψηφιακή μετάβαση. Γ. Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και Δ. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και το μετασχηματισμό της οικονομίας.

Θα περιλαμβάνει έργα όπως το εξοικονομώ-αυτονομώ, τις δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, τη χωροταξική μεταρρύθμιση, δράσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, προστασία της βιοποικιλότητας.

Διαβάστε ακόμη:

Θ. Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης μοναδική ευκαιρία εκσυγχρονισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και της οικονομίας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider