Ανάπτυξη 3,5% έως 4% για το 2021 με τον πληθωρισμό 0,1% - 0,3% και σταθεροποίηση της ανεργίας, προβλέπει σύμφωνα με το βασικό σενάριο,στη νέα τριμηνιαία έκθεση του, το ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας Έκθεσης «το πολύ θετικό σενάριο το βγάλαμε από το τραπέζι καθώς το υγειονομικό πρόβλημα δεν έχει φύγει».
«Στο βασικό σενάριο έχουμε ενσωματώσει την κίνηση του τουρισμου στα μέσα Μαϊου όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Θεωρούμε λίγο πιο ρεαλιστικά ότι η τουριστική περίοδος θα είναι πιεσμένη προς το τέλος της, ενδεχόμενα να δούμε μια περισσότερο καλή περίοδο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ενσωματώνοντας σε έναν βαθμό και τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και υποθέτοντας ότι η Ευρωζώνη θα τρέξει με έναν ρυθμό, όπως αυτό που προβλέπει το ΔΝΤ» σημείωσε ο κ. Βέττας.
Το εναλλακτικό δυσμενές σενάριο, από την άλλη πλευρά προβλέπει ανάπτυξη 1,5% -2%. Όπως επεσήμανε ο κ. Βέττας αυτό μπαίνει στο τραπέζι «εάν η ευρωζώνη, που είναι οι κύριοι εμπορικοί μας εταίροι ανακάμψουν αργότερα και έχει συνέπειες στον τουρισμό».
Το πρώτο δίμηνο του 2021 όπως επεσήμανε ο κ. Βέττας δεν φαίνεται να υπάρχει «από μόνο του ένα καμπανάκι απαισιοδοξίας». Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος το έλλειμμα υπολογίζεται στα 3,27 δισ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 4,5 δισ. ευρώ.
«Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι αφενός συνεχίζεται η αναταραχή αφετέρου, η επίπτωση στην οικονομία δεν ήταν τόσο έντονη όσο αρχικά πιστεύαμε το 2020 αλλά τραβάει σε μάκρος» σημείωσε ο κ. Βέττας ενώ εκτίμησε ότι δεν θα επανέλθουμε μέσα στο 2021 στα επίπεδα του 2019, όσον αφορά στο ΑΕΠ ωστόσο θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι από το καλοκαίρι θα αρχίσει να υπάρχει βελτίωση και το φθινόπωρο θα το πρόβλημα θα παραμείνει αλλά θα είναι λιγότερο σημαντικό και περισσότερο διαχειρίσιμο.
Για το δ΄τρίμηνο του 2020, έκανε λόγο για μικρή εξασθένιση της ύφεσης στο 7,9% έναντι 11,7% το γ΄τρίμηνο.
Σε διεθνές επίπεδο, όπως σημείωσε ο κ. Βέττας υπάρχει αποκλιμάκωση της ύφεσης και η παγκόσμια οικονομία περνάει από το «κόκκινο» στην ανάπτυξη. Σημαντικά μικρότερη είναι η παγκόσμια ύφεση σε σχέση μ' αυτό που φοβόμασταν ενώ και για το 2021 οι προοπτικές είναι καλύτερες, όπως επεσήμανε.
Σύσταση ΙΟΒΕ για επιστροφή σε πλεονάσματα το πολύ στο 1% μετά την πανδημία
Όπως ανέφερε επίσης, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επανέλθει από την επόμενη χρονιά σε πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα είναι συστηματικά αλλά όχι υπερβολικά, μεσοπρόθεσμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Το μείγμα εσόδων και δαπανών θα πρέπει να λάβει σαφές αναπτυξιακό πρόσημο, με συστηματική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και στοχευμένη χρήση θετικών μέτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές ως κίνητρο για στροφή στην τυπική οικονομία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω επιδράσεις, εκτιμάται ότι το ποσοστό της ανεργίας στο βασικό σενάριο μακροοικονομικών εξελίξεων για το 2021 θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 15,5%-16,0%, ενώ στο εναλλακτικό σενάριο θα ενισχυθεί ελαφρώς (17,0-17,3%)
Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι υψηλής σημασίας. Οι πόροι που θα εισέλθουν, όσο σημαντικού ύψους και να είναι, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν το επενδυτικό κενό από μόνοι τους, αλλά είναι κρίσιμο να δημιουργήσουν πλαίσιο για κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Η βαθύτερη δυσκολία του εγχειρήματος σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πως μεγάλα τμήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της επιχειρηματικότητας δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στην ολοκλήρωση απαιτητικών επενδυτικών σχεδίων. Παράλληλα η επιτυχία του θα συναρτηθεί από την ευρύτερη οικονομική πολιτική και τον προσανατολισμό της ενώ είναι απαραίτητη η εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της εργασίας με συστηματική μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού της βάρους, στοχευμένα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών και εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων κατάρτισης.
Ωστόσο όπως επεσήμανε, τα όρια παρεμβάσεων της οικονομικής πολιτικής εξαντλούνται, η υπερχρέωση συσσωρεύεται σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο και μια σειρά νέων προκλήσεων απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση. Στην ελληνική οικονομία, η επαναφορά αυτή σε κατάσταση δίδυμων ελλειμάτων, που χαρακτήρισαν και την προηγούμενη δεκαετή κρίση αν και βέβαια για νέους εξωγενείς λόγους δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία, όπως σημειώνει.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, το τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από άφθονη ρευστότητα σε χαμηλό κόστος από τη συνεχιζόμενη διευκολυντική πολιτική της ΕΚΤ. Οι πιστώσεις ανακάμπτουν σταθερά προς τις επιχειρήσεις, σε ένα βαθμό στηριζόμενες και στα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ συρρικνώνονται προς τα νοικοκυριά. Οι ιδιωτικές καταθέσεις ανακάμπτουν σταθερά, στηριζόμενες και στην προσωρινά υψηλή ροπή προς αποταμίευση, ενώ το κόστος νέου δανεισμού ιδιωτικού και δημόσιου τομέα παραμένει χαμηλό. Σημαντική θετική εξέλιξη η μεγάλη μείωση των ΜΕΔ στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, κυρίως μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, καθώς και η επέκταση του προγράμματος Ηρακλής για 18 επιπλέον μήνες. Στον αντίποδα, πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αποτελεί η ποιότητα του ενεργητικού και η μειωμένη κερδοφορία. Η δυσκολία αποπληρωμής εκ μέρους δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία αναμένεται να επιβραδύνει ή και ανακόψει πρόσκαιρα την οργανική μείωση των ΜΕΔ. Συνεπώς, προτεραιότητα είναι η άμεση εφαρμογή του Ηρακλή ΙΙ και η επέκταση συστημικών λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού συνολικά.