Η παράταση της πανδημίας διεθνώς, σύμφωνα με πληροφορίες, καθιστά και τη 10η αξιολόγηση σε Ελλάδας από τους θεσμούς που ολοκληρώνεται σήμερα μία ειδική διαδικασία, όπως φάνηκε στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα όλες τις προηγούμενες εβδομάδες (και σε επίπεδο επικεφαλής από χθες). Η θέση που ισχύει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επισημαίνουν πηγές στις Βρυξέλλες, είναι πως όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να προτείνουν και να προχωρούν σε μέτρα στήριξης από την υγειονομική κρίση. Αρκεί αυτά να κρίνονται ως «λογικά» και προσωρινά…
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση χθες, μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς, ανακοίνωσε ένα πρώτο πακέτο για τις διευκολύνσεις στον υπολογισμό και στην πληρωμή των νέων φορολογικών υποχρεώσεων. Με τροπολογία που αναμένεται προς ψήφιση θα ορίζεται πως γλυτώνουν το πέναλτι του 22% που προβλέπεται για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι πληττόμενοι φορολογούμενοι, αλλά και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Το μισό πρόστιμο θα καταβάλουν όσοι μάζεψαν αποδείξεις ίσες με το 20% του εισοδήματός τους. Ορίζεται και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους που σε ένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν είχαν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων, αλλά και το πώς θα απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες από το φόρο επί ανείσπρακτων ενοικίων και θεσπίζεται η τμηματική καταβολή του φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Επίσης, τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων το περιθώριο για πρόσθετες παρεμβάσεις σε όσους θα συνεχίσουν να πλήττονται. Αλλά και η διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου και του ΕΝΦΙΑ (ακόμη και αν συμφωνηθεί πρόοδος στις νέες αντικειμενικές).
Οι τριγμοί στην οικονομία και ο νέος Προϋπολογισμός
Όσο για το αποτύπωμα στην οικονομία, από την πανδημία αλλά και από τα μέτρα στήριξης, είναι ήδη ισχυρό. Με τους θεσμούς να εκτιμούν ότι η ανάπτυξη (μαζί με τους πόρους του νέου Ταμείου) θα κινηθεί στο φάσμα του 3,5-4% φέτος και με την κυβέρνηση να συμφωνεί δημοσίως πως πιο ως βασικό σενάριο είναι για έναν ρυθμό ανάπτυξης περί το 4% αν δεν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας (σ.σ. το ΙΟΒΕ χθες ανάπτυξη και δυσμενές σενάριο 4ου κύματος και μικρότερων ροών από την ΕΕ). Οι θεσμοί επιπλέον εκτιμούν ότι καθώς τα μέτρα στήριξης προς το παρόν έχουν φτάσει στα 14 δισ. ευρώ και η πορεία των φορολογικών εσόδων δεν είναι αυτή που είχε σχεδιασθεί. Το έλλειμμα θα 2πλασιασθεί σχεδόν σε σχέση με τις προβλέψεις (σε επίπεδα και άνω του 7,5% του ΑΕΠ), αλλά και το χρέος θα διατηρηθεί σε ποσοστό άνω του 205% του ΑΕΠ. Κάτι που ανησυχεί την κυβέρνηση αλλά και τους θεσμούς καθώς ήδη υπολογίζεται πως το «καθαρό» κόστος της πανδημίας φτάνει σε όρους μόνιμης επιβάρυνσης του χρέους στα 10-20 δισ. ευρώ.
Οι θεσμοί διαμορφώνουν μαζί με την κυβέρνηση ένα νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μίας σειράς από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, η συγκράτηση των καταπτώσεων κρατικών εγγυήσεων και της αύξησης των κόκκινων δανείων, αλλά και η επιτάχυνση των παρεμβάσεων στις ιδιωτικοποιήσεις, στο δημόσιο και στις αγορές που μείωσαν «ρυθμό» λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Τις επόμενες ημέρες το πλαίσιο κινήσεων της Ελλάδας στο δημοσιονομικό πεδίο θα αποτυπωθεί μέσα από τον νέο πολυετή προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στην Επιτροπή στο τέλος του μήνα. Η έκθεση των θεσμών αναμένεται προς το παρόν να ανακοινωθεί στις 26 Μαίου. Για να οδηγήσει σε έγκριση πακέτου «δόσεων» 644 εκατ ευρώ περίπου στο Eurogroup του Ιουνίου.