Moody's: «Καταλύτης» το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Moody's: «Καταλύτης» το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη
Σε ένα «μπαράζ» θετικών αποτιμήσεων από ξένους οίκους και η Moody's αναφέρεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης. Πώς μπορεί να αλλάξει το επενδυτικό προφίλ της χώρας ενισχύοντας το ΑΕΠ.

Σημαντικές δυνατότητες για την αποκατάσταση των χαμηλών επενδύσεων και της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής προσφέρει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, όπως αναφέρει ο οίκος Moody's μετά την υποβολή του «Ελλάδα 2.0» προς έγκριση στην Κομισιόν.

Σε ένα «μπαράζ» θετικών αποτιμήσεων από ξένους οίκους και η Moody's επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει αθροιστικά 30,9 δισ. ευρώ ή 16,8% του ΑΕΠ του 2019 με το μεγαλύτερο μέρος των πόρων να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων. Το σχέδιο της κυβέρνησης αποτυπώνει ότι σχεδόν το ήμισυ των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί προς την προώθηση της «πράσινης» ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση της απασχόλησης, της μεταρρύθμισης του υγειονομικού συστήματος και της περαιτέρω βελτίωσης της φορολογικής διαχείρισης και εισπραξιμότητας. Το σχέδιο στοχεύει επίσης στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με πόρους που ανέρχονται στα 25,6 δισ. ευρώ.

Η Moody’s εκτιμά πως η Ελλάδα θα ανακάμψει με ρυθμό 3,6% φέτος αφού η οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο μισό του έτους παραμένει περιορισμένη εξαιτίας της αβεβαιότητας που κυριαρχεί ως προς την πορεία της πανδημίας, παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων. Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά από το 2022 και μετά, καθώς η αυξανόμενη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ενισχύει τις επενδύσεις, με την επιτυχία να εξαρτάται από την ικανότητα της Ελλάδας να απορροφήσει και να διαθέσει εγκαίρως και αποτελεσματικά τα κεφάλαια. Παράλληλα, όπως σημειώνει, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την αντιμετώπιση των εμποδίων του παρελθόντος της χώρας που είχαν οδηγήσει σε χαμηλές δημόσιες επενδύσεις καθώς και για τον προσδιορισμό των έργων που είναι σε προτεραιότητα.

Moody's

Η ισχυρότερη ανάπτυξη θα είναι το «κλειδί» για τη βελτίωση της δημοσιονομικής δυναμικής της Ελλάδας και τη μείωση του επιπέδου του δημοσίου χρέους, το οποίο στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020, είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί η Moody’s.

Ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021 και θα μειωθεί μόνο σταδιακά στη συνέχεια, γεγονός που εν μέρει αντικατοπτρίζει την πολύ μεγάλη περίοδο αποπληρωμών που έχει το προφίλ του. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το υψηλό χρέος της Ελλάδας (μεταβλητότητα επιτοκίων και κίνδυνοι αναχρηματοδότησης) μετριάζονται από την ευνοϊκή δομή χρέους, τα χαμηλά επιτόκια και τη μεγάλη μέση διάρκεια ωρίμανσης, όπως τονίζει η Moody’s, ενώ και η βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχίσει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) της ΕΚΤ, που έχει ήδη αγοράσει 21,9 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider