Η επιτάχυνση των σχεδιασμών για την εξυγίανση των ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, αντανακλάται στην πρόσφατη αναβάθμιση του κλάδου, όπως αναφέρει σε εσωτερικό της σημείωμα η Fitch.
Ο αμερικανικός οίκος, επισημαίνει πως τα πιστωτικά προφίλ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα βελτιωθούν ταχύτερα εξαιτίας των νέων σχεδίων, βοηθούμενα από την ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένεται να αποκτήσει ρυθμό. Παράλληλα, επισημαίνει ότι προέβη σε αναβάθμιση του outlook καθώς η εκκαθάριση των ισολογισμών θα δώσει περισσότερη οικονομική ευελιξία ως προς την παροχή νέων δανείων.
Επιπλέον η χαμηλή ακόμα αξιολόγηση του κλάδου αντανακλά την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και την υψηλή επιβάρυνση στα κεφάλαια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο, οι κινήσεις για τη μείωση των τελευταίων υποστηρίζεται από την επέκταση του «Ηρακλή» και επιπρόσθετα από την ΑΜΚ του 1,3 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς. Με τις κινήσεις που ετοιμάζονται, είναι εφικτή η μείωση του δείκτη NPEs κάτω του 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες έναντι 35% στα τέλη του 2020. Προηγουμένως ο οίκος περίμενε ότι ο δείκτης θα μειωθεί κάτω του 30% στα τέλη του 2021, υπολογίζοντας όμως μόνο τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή Ι.
Στην ανάλυση της η Fitch λαμβάνει υπόψη τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία. Οι τέσσερις τράπεζες είχαν δάνεια σε moratoria, τα οποία έφταναν το 16% του χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2020, αλλά για τα περισσότερα από αυτά η περίοδος αναστολής πληρωμών έληξε. Με αναδιαρθρώσεις και χρήση κρατικών σχημάτων στήριξης οι πιέσεις, που από αυτό το μέτωπο αμβλύνονται. Στα σχέδια μείωσης της μόχλευσης έχει «κινδύνους εκτέλεσης», σημειώνει η Fitch, δεδομένου του μεγέθους των τιτλοποιήσεων και του δυνητικού αντίκτυπου στα κεφαλαιακά μαξιλάρια. Ωστόσο ο Ηρακλής και οι κινήσεις ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής βάσης τούς μετριάζουν.
Η λειτουργική κερδοφορία το 2020 ήταν αδύναμη εξαιτίας των μεγάλων προβλέψεων, ωστόσο σε αυτό το μέτωπο το 2021-22 η κατάσταση θα βελτιωθεί εξαιτίας των μικρότερων αναγκών σε προβλέψεις, ειδικά για τις Eurobank και Εθνική, που είναι πιο μπροστά σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των ισολογισμών τους.