Την εκτίμηση πως η άνοδος του ΑΕΠ φέτος μπορεί να είναι ταχύτερη κατά 1% εάν ο τουρισμός επιστρέψει στο 55% του τζίρου το 2019 μετέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ περιγράφοντας και άλλες δύο πηγές πιθανής ώθησης στην οικονομία πέραν του τουρισμού: από την αγορά ακινήτων λόγω AirBNB και ανακαινίσεων, αλλά και από την αναβαλλόμενη κατανάλωση.
Προανήγγειλαν επίσης δαπάνες 1,6 δισ. φέτος και 5 δισ. ευρώ το 2022 από το Σχέδιο Ανάκαμψης. Και επισήμαναν πως αναμένονται οι αποφάσεις για το ποιες από τις δράσεις επιδότησης με 1,5 δισ. ευρώ εταιρείες θα έρθουν πρώτα.
Αναλυτικά, για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι διαφορές προβλέψεων ανάμεσα σε διεθνείς οργανισμούς συνδέονται με τη μεγάλη αβεβαιότητα στο πεδίο του τουρισμού. Με την κυβέρνηση να υποθέτει άνοδο τζίρου στο 40% - 45% των επιπέδων του 2019 (για την επίτευξη του στόχου περί ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ κατά 3,6% φέτος) και επιστροφή στο 80% των επιπέδων του 2019 το 2022.
Για φέτος, αν υπάρχει καλύτερη πορεία και επιστρέψει στο 55% του 2019 ο τζίρος, με δεδομένο πως ο τουρισμός είναι το 10% του ΑΕΠ, αναμένεται ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% (δηλαδή στο 4,6%). Αντίστοιχα, μπορεί να είναι πιο καλή η κατάσταση και το 2022. Αλλά «το που θα πάει ο τουρισμός είναι μία μεγάλη αβεβαιότητα» αναφέρουν.
Θέτουν επίσης οι ίδιες πηγές και δύο επιπλέον παράγοντες. Η πρώτη είναι οι καταθέσεις που αυξήθηκαν και συνεπάγονται αναβαλλόμενη κατανάλωση.
Επίσης, υπάρχει και μία πίεση στην αγορά των ακινήτων. Και επιπλέον υπάρχει η επάνοδος του Airbnb που και αυτή θα προκαλέσει άνοδο και στην αγορά των ακινήτων.
Η αγορά των ακινήτων έχει ήδη αρχίσει και αντιδρά αρκετά δυναμικά σε αυτή την εξέλιξη της εξόδου από την πανδημία και της ανάκαμψης, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Και αυτό θα γίνει φανερό πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Έδωσαν έμφαση, όχι μόνο στην αγορά ακινήτων, αλλά και στην πολύ μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει για επισκευές. Πάρα πολλές κατοικίες που σήμερα είναι κενές θα ανακαινισθούν και πολλά σπίτια και πολυκατοικίες ειδικά στην Αθήνα χρήζουν ανακαίνισης, είπαν.
Υπενθύμισαν τα φορολογικά κίνητρα για ανακαινίσεις τα οποία έμειναν στα... αζήτητα λόγω πανδημίας, αλλά ισχύουν και θα χρησιμοποιηθούν. Εκτίμησαν μία από τις τάσεις των επόμενων μηνών είναι μία ροή ανακαινίσεων και επενδύσεων σε αυτό τον τομέα που είναι πιο πολύ πιο εύκολος και γρήγορος ότι από την κατασκευή νέων κατοικιών η οποία είναι πολύ πιο μεσοπρόθεσμη τάση (που επίσης αναμένεται).
Ο τουρισμός είναι πολύ αβέβαιο ζήτημα την περίοδο της πανδημίας, εξήγησαν. Γιατί δεν είναι γνωστή η ζήτηση, θα υπάρχει πίεση της τελευταίας στιγμής και συνεπώς στάση αναμονής από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Επισήμαναν πως υπάρχει και ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο για τις εισροές του Σχεδίου Ανάκαμψης στον ελληνικό προϋπολογισμό. «Οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε συγκρατημένοι στα υπόλοιπα πεδία» επισήμαναν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.
Εξήγησαν πως από το Ταμείο φέτος αναμένονται 1,6 δισ. ευρώ ως δαπάνη για επιδοτήσεις ενώ το 2022 είναι πολύ μεγάλο στοίχημα ο διπλασιασμός των απορροφήσεων (δαπανών) στις δημόσιες επενδύσεις στα 5+5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (Το μεγάλο στοίχημα της «απορρόφησης» του Σχεδίου των 30,5 δισ. και το αγκάθι του τουρισμού ).
Στόχος είναι να εισρεύσουν περίπου 13 δισ. ευρώ συνολικά στη διετία από το Σχέδιο των 30,5 δισ., αλλά και να δαπ...
Για το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμαναν πως το πρώτο «πακέτο» των στόχων και των οροσήμων που συνδέονται με το 2021 είναι πιο εφικτό από το επόμενο και το μεθεπόμενο. Κυρίως γιατί περιλαμβάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερες εκτελέσεις έργων.
Από πλευράς των δανείων των 13 δισ. ευρώ θα ξεκινήσουν οι χορηγήσεις από το φθινόπωρο. Αλλά δαπάνη με την έννοια της συνεισφοράς του 50% του Σχεδίου θα υπάρξει το 2022. Και αυτό γιατί θα προηγηθεί από πλευράς επιχειρήσεων η εκταμίευση των ίδιων κεφαλαίων. «Ακόμα λοιπόν και αν καταφέρουμε και εγκρίνουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό επενδύσεων το Σεπτέμβριο το οποίο θα είναι κατόρθωμα γιατί Ιούλιο ή Αύγουστο θα πάρουμε τα χρήματα», αφού η εκταμίευση των δανείων γίνεται στη βάση τιμολογίων που θα έχουν αποπληρωθεί με ίδια κεφάλαια, τότε ναι μεν στην οικονομία θα έχουν μπει κάποια χρήματα και το 2021 (που θα είναι τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων), άλλα τα δάνεια θα αρχίσουν να φεύγουν πιο αργά, από το 2022.
Για την πορεία του Σχεδίου ανέφεραν πως απομένει ένας κύκλος συναντήσεων με τους υπουργούς προκειμένου να φανεί ποιες επιδοτήσεις από το πακέτο των 1,5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εντός του 2021. «Επί της ουσίας θα προσπαθήσουμε να αρχίσουμε νωρίτερα από ότι έχουμε δεσμευτεί στην επιτροπή» είπαν.
Επισήμαναν επίσης πως την προηγούμενη Παρασκευή εστάλη απάντηση σε ένα μεγάλο πακέτο παρατηρήσεων της Επιτροπής και σε επόμενο πακέτο που αφορά τα ορόσημα και τους στόχους αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος.
«Ποτέ δεν ξέρει κανείς, αλλά είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε» τις διαβουλεύσεις, είπαν οι ίδιες πηγές. Και θύμισαν πως μεγάλος αριθμός χώρων εξακολουθεί να μην έχει υποβάλει καν σχέδιο για να δείξουν το βαθμό δυσκολίας που είχε αυτό το πακέτο.
Επισήμαναν το γεγονός πως υπήρξε η πολιτική απόφαση «να πάμε by the book στις προτάσεις μας» και το ίδιο θα γίνει και στην υλοποίηση.
Φώτο: Ideal Images/Getty