H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κάλεσε τους επιχειρηματίες να πληρώσουν περισσότερους φόρους για να στηρίξουν το κυβερνητικό πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας, ενώ υποστήριξε ισχυρότερα σωματεία και την χαλάρωση των περιορισμών για τον ξένο ανταγωνισμό.
Αυτά δήλωσε σε ομιλία της στο αμερικάνικο εμπορικό επιμελητήριο, την Τρίτη, υπερασπιζόμενη την πρόθεση του Λευκού Οίκου να αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις και στα υψηλά εισοδήματα, ως τμήμα του φιλόδοξου πλάνου για την ενίσχυση των υποδομών.
Η κυβέρνηση επίσης προσβλέπει σε ένα παγκόσμιο μίνιμουμ εταιρικό φόρο σε μια προσπάθεια να ανακόψει την μεταφορά επιχειρήσεων για αποφυγή της υψηλότερης φορολογίας στην έδρα τους.
«Με τους εταιρικούς φόρους σε ιστορικό χαμηλό του 1% του ΑΕΠ, πιστεύουμε πως ο επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια δίνοντας το δίκαιο μερίδιο του: προτείνουμε απλά να επιστρέψει ο εταιρικός φόρος στις ιστορικές του νόρμες», δήλωσε η Γέλεν.
Επίσης, η υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το American Families Plan του Τζο Μπάιντεν θα αποπληρωθεί εν μέρει από «μια σειρά από φορολογικές μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν πως οι εύποροι ιδιώτες πληρώνουν δίκαια το μερίδιο τους». Είπε επίσης πως η κυβέρνηση εξετάζει να σταματήσει την φοροδιαφυγή που «έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και δεκαετίες ενάντια στους υπεύθυνους και συνεργάσιμους φορολογούμενους».
Μαζί με την θέση περί φόρων και υποδομών, η Γέλεν μίλησε για την ανισότητα και τόνισε πως εν μέρει οφείλεται στην έλλειψη διαπραγματευτικής δύναμης από πλευράς των εργαζομένων, ένα ευαίσθητο σημείο για τους επιχειρηματίες σε μια εποχή που μόνο το 10% των εργατών ανήκει σε σωματεία.
«Οι εργάτες, και ειδικά οι χαμηλόμισθοι, έχουν δει την αύξηση των αποδοχών τους να ακινητοποιούνται επί δεκαετίες, παρά την συνολική αύξηση της παραγωγικότητας και του εθνικού εισοδήματος», υπογράμμισε. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την προβληματική τάση, αλλά ένας είναι σημαντικός λόγος είναι η αποσάθρωση της διαπραγματευτικής δύναμης της εργασίας».
Επίσης, τοποθετήθηκε για τα προτερήματα του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προώθησε πολιτικές όπως δασμούς, πολέμησε ενάντια στην κινεζική κλοπή της αμερικάνικης τεχνολογίας και άλλης πνευματικής ιδιοκτησίας και απέσυρε τις ΗΠΑ από μια σειρά από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Η Γέλεν, ωστόσο, δήλωσε πως ο ανταγωνισμός από ξένες χώρες θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτος.
«Ας αφήσουμε τους άλλους να καινοτομούν και να εξελίσσονται. Ας προσπαθήσουμε κι εμείς να αναπτυχθούμε γρηγορότερα και ευρύτερα. Τελικά θα επωφεληθούμε από το πλεόνασμα καινοτομίας όπου αυτή παρατηρείται», δήλωσε. «Όπως σε κάθε ανταγωνισμό, αν χάσεις ένα διαγωνισμό, δουλεύεις σκληρότερα για να κερδίσεις τον επόμενο. Όσο πιο καλός είναι ο ανταγωνιστής, τόσο δυνατότερος θα γίνεις. Αυτός ήταν πάντα ο αμερικάνικος τρόπος».