Βελτιώνει εκ νέου τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα η Citi - Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βελτιώνει εκ νέου τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα η Citi - Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης
O αμερικανικός οίκος αναμένει πλέον ανάπτυξη 4,1% για το 2021 από 3,7% που εκτιμούσε ένα μήνα πριν, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις του για το 2022 στο 6,5% από 5,9% τον Μάρτιο και 6% στα τέλη Ιανουαρίου. Γιατί «βλέπει» σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Στην περαιτέρω βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Citi, την τέταρτη κατά σειρά για εφέτος, ανεβάζοντας τον «πήχη» για το 2021 και το 2022.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει πλέον ανάπτυξη 4,1% για το 2021 από 3,7% που εκτιμούσε ένα μήνα πριν, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις του για το 2022 στο 6,5% από 5,9% το Μάρτιο και 6% στα τέλη Ιανουαρίου.

Παράλληλα, εκτίμα πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από έλλειμμα 11,4% το 2020, θα υποχωρήσει το 2021 στο 8,1% και στο 4,4% το 2022, προτού φτάσουμε στο 2024 για να περάσει σε πλεόνασμα. Οι εξαγωγές αναμένεται να ενισχυθούν κατά 15% και κατά 17% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, ενώ οι εισαγωγές θα αυξηθούν οριακά φέτος και κατά 9,3% το 2022. Αξίζει να αναφερθεί πως η Citi δεν προβαίνει σε εκτιμήσεις γύρω από την πορεία του δημόσιου χρέους. Ωστόσο τον Απρίλιο είχε επισημάνει πως το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθώς το 2021 θα φτάσει στο 221% του ΑΕΠ υποχωρώντας στο 213,6% το 2022, αλλά παραμένοντας κοντά στο 200% έως και το 2024. Η ανεργία θα προσεγγίσει το 16,9% τη φετινή χρονιά, υποχωρώντας στο 14,2% το 2022.

Ευρύτερα η Citi αναφέρει πως ο τουρισμός χτυπήθηκε ελέω πανδημίας αλλά η οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα. Παρά την υψηλή εξάρτηση της οικονομίας από τον τουριστικό κλάδο, η πτώση του ΑΕΠ ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με αυτή της υπόλοιπης Ευρώπης, εξαιτίας των αντοχών της εγχώριας ζήτησης. Η επιστροφή των τουριστών θα πρέπει να υποστηρίξει την πορεία του ΑΕΠ το β΄ εξάμηνο του 2021, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν υποστηρικτικό ρόλο στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η Citi.

Ως προς το σκέλος του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που φτάνει το 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% αφορά επιχορηγήσεις). Οι επιχορηγήσεις θα προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων, εστιάζοντας κυρίως στην αναδιαμόρφωση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτηριακών εγκαταστάσεων και την παροχή υποστήριξης στις βιομηχανίες του τουρισμού και του πολιτισμού που δέχθηκαν το σφοδρότερο πλήγμα από την πανδημία. Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων (σε συνθήκες αγοράς), αυξάνοντας έτσι το σκέλος του ακαθάριστου χρέους και όχι του καθαρού. Ο κύριος στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να προσφέρει την απαραίτητη ώθηση στο κομμάτι των επενδύσεων (εγχώριων και ξένων), μετά από μια δεκαετία χαμηλής απόδοσης βελτιώνοντας το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων εστιάζει στην απλοποίηση των επιχειρηματικών συνθηκών και των αδειοδοτήσεων, καθώς και στους τρόπους βελτίωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Έτσι, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους βασικούς του στόχους, όπως εκτιμά η Citi. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική, με την Τράπεζα της Ελλάδος να υπολογίζει περίπου 7% σωρευτική ανάπτυξη ως το 2026, που ισοδυναμεί σε σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη το παρατεταμένο κλίμα υποεπεπνδύσεων και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για επενδυτικές ευκαιρίες.

Φωτογραφία: @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider