«Ρίσκο» 227,6 δισ. ευρώ για την Ελβετία - Θα είναι το επόμενο «exit» της ΕΕ;

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ρίσκο» 227,6 δισ. ευρώ για την Ελβετία - Θα είναι το επόμενο «exit» της ΕΕ;
Το τομέας της ιατρικής τεχνολογίας γίνεται το πιο πρόσφατο «θύμα» στον «πόλεμο» μεταξύ Βρυξελλών και Ελβετίας για την εμπορική συμφωνία των 227.6 δισ. ευρώ.

Από την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας με βάση την Ελβετία δεν θα μπορούν να εξάγουν ελεύθερα και απεριόριστα τα προϊόντα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκαναν για χρόνια.

Αντ' αυτού, θα υποβιβαστούν στην κατηγορία των «τρίτων χωρών» και θα απαιτείται να έχουν εκπρόσωπο εντός των κρατών-μελών και να πληρούν τις ειδικές οδηγίες για την κατασκευή, διανομή και κατηγοριοποίηση προϊόντων της ΕΕ.

Το τομέας της ιατρικής τεχνολογίας είναι μία αγορά πολλών δισεκατομμυρίων και γίνεται το πιο πρόσφατο «θύμα» στον «πόλεμο» μεταξύ Βρυξελλών και Ελβετίας για την εμπορική συμφωνία των 227,6 δισ. ευρώ.

Η αποτυχία των δύο πλευρών να έρθουν σε συμφωνία «ομπρέλα» που θα καλύψει τις επιμέρους εμπορικές συμφωνίες γίνεται «οικονομικός θάνατος» για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην / με την χώρα.

Συζητήσεις από το 2018

Σύμφωνα με το Bloomberg, στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται το «πλάνο συμφωνίας» που παρουσιάστηκε το 2018 και το οποίο είχε σκοπό να απλοποιήσει τους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας. Στόχος ήταν να συνεχίσει η Ελβετία να έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά της ΕΕ, με τις ήδη υπάρχουσες επιμέρους συμφωνίες που είχαν δημιουργηθεί πριν από δεκαετίες και κάλυπταν εξαγωγές, εισαγωγές, πολιτικές σχέσεις και μετανάστευση, μεταξύ άλλων.

Το πρόβλημα είναι πως το προσχέδιο της συμφωνίας δεν έτυχε θερμής υποδοχής στη χώρα, με τους εθνικιστές να ανησυχούν πως η χώρα τους θα χάσει την ανεξαρτησία της και τα εμπορικά σωματεία να ανησυχούν πως η νέα συμφωνία θα οδηγήσει στην «εισροή» ξένων εργατών, με κίνδυνο να επέλθει μείωση των υψηλών τοπικών μισθών.

Το αποτέλεσμα είναι η Ελβετία να μην έχει υπογράψει τη συμφωνία και οι διμερείς σχέσεις να «κρέμονται από μια κλωστή».

Καθώς, οι συζητήσεις από τις δύο πλευρές δείχνουν να μην οφηγούν πουθενά, ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας - που απασχολεί περισσότερους από 60.000 ανθρώπους και «μετράει» περίπου το 3% του ΑΕΠ της Ελβετίας - αναμένεται να λάβει το πιο ισχυρό πλήγμα τις επόμενες εβδομάδες ή / και μήνες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει το πλαίσιο για την εισαγωγή προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει ελλείψεις βασικών προμηθειών, όσο διαρκεί η διαμάχη για μια συμφωνία.

Σχεδόν οι μισές από τις ελβετικές εξαγωγές ιατρικών συσκευών, που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις και την αντικατάσταση αρθρώσεων, πηγαίνουν στην ΕΕ, ενώ η Ελβετία εισάγει κάθε χρόνο από την ΕΕ τέτοιου είδους προϊόντα αξίας άνω των 2,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον «αέρα» οι εμπορικές σχέσεις Ελβετίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider