Η Εθνική Τράπεζα κυριαρχεί με 3 διαφορετικά χρηματοδοτικά οχήματα στις μέχρι στιγμής 5 συμφωνίες δανειοδότησης ελληνικού ενδιαφέροντος που έχουν συναφθεί με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο του European Guarantee Fund (Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων), το οποίο με τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει συγκεντρώσει επιθυμεί να μοχλεύσει 200 δισ. ευρώ δανείων και άλλων εργαλείων παροχής ρευστότητας στις εταιρείες που έχουν πληγεί από την Πανδημία. Το «ατού» είναι πως τα δάνεια δίδονται χωρίς την παρέμβαση του δημοσίου, άρα χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνολικά τα δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι στιγμής έχουν μόχλευση 1,65 δισ. ευρώ. Θα διατεθούν από ελληνικές τράπεζες και fund με 330 εκατομμύρια ευρώ που θα λάβουν ως κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προς το παρόν έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν το ήμισυ των κεφαλαίων. Άρα, δυνητικά τα δάνεια που θα διοχετευθούν στην Ελλάδα μπορούν να διπλασιαστούν.
Προς το παρόν, πέρα από τα τρία σχήματα της Εθνικής μετέχουν και η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας αλλά και το επενδυτικό Fund SMERemediumCap GP.
Αναλυτικά τα σχήματα τα οποία θα μπορούν να αναζητούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι τα εξής:
* NBG EGF RISK-SHARING FOR MIDCAPS & LARGE CORPS: 150 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ που θα οδηγήσουν σε χρηματοδοτήσεις 490 εκατ. ευρώ για εταιρείες κάθε είδους.
* SMERemediumCap GP S.a.r.l.: Το επενδυτικό Fund με 30 εκατ. ευρώ θα μοχλεύσει 67,2 εκατ. ευρώ σε μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.
* Εθνική Τράπεζα: Με 34,7 εκατ. ευρώ θα μοχλευθούν 385 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ.
* Εθνική Τράπεζα: Με 113.8 εκατ. ευρώ θα μοχλευθούν 700 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ.
* Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Με 1,1 εκατ. ευρώ θα μοχλευθούν 7 εκατ. ευρώ (σ.σ. ήταν η πρώτη συμφωνία με ελληνική τράπεζα που έγινε στις 27/1/2021).
Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΕπ έχουν ήδη καλυφθεί με συμβάσεις 94 δισ. ευρώ επί συνόλου 200 δισ. ευρώ που προβλέπονται στην συμφωνία για το εν λόγω πανευρωπαϊκό εργαλείο. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας, έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Απρίλιο του 2020 ως μέρος του πρώτου πακέτου στήριξης της Ε.Ε. από την Πανδημία (μαζί με τα δάνεια του ESM και τα δάνεια του SURE). Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε το πακέτο στο Μάιο, είναι λειτουργικό από τις 13 Οκτωβρίου και οι πρώτες εγκρίσεις έγιναν προς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς κρατών ή άμεσα προς (μεγάλες) εταιρείες στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.
Τα δάνεια της ΕΤΕπ δεν δίνονται στα κράτη μέρη, αλλά απευθείας σε επιχειρήσεις μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων οργανισμών (άρα δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα). Επίσης - όπως και τα υπόλοιπα εργαλεία της ΕΤΕπ (πχ πακέτο Γιούνκερ) - δεν έχουν συγκεκριμένη κατανομή ανά χώρα: το ποσό που τελικά θα λάβει έχει σχέση με το πόσο ανταγωνιστικές θα είναι οι προτάσεις.
Συνολικά, από το νέο εργαλείο ειδικά για την πανδημία έχουν εγκριθεί ανά την ΕΕ δάνεια 11,655 δισ. ευρώ μέσω 195 σχημάτων και έχουν υπογραφεί συμβάσεις αξίας 2,102 δισ. ευρώ. Με τη μόχλευση το ποσό της ρευστότητας υπολογίζεται στα 94 δισ. ευρώ. Για την Ελλάδα, έχουν ήδη εγκριθεί δάνεια αξίας 329 εκατ. ευρώ μέσω 5 μηχανισμών. Η μόχλευση είχε αρχικά υπολογισθεί σε έως 2,7 δισ. ευρώ περίπου αλλά τελικά είναι αρκετά χαμηλότερη (1,65 δισ. ευρώ). Οι συμβάσεις φτάνουν στα 111 εκατ ευρώ.