Χρ. Σταϊκούρας: Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% το 2022, αλλαγές και στον συμπληρωματικό φόρο - Aυξήσεις έως 40% σε αντικειμενικές

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρ. Σταϊκούρας: Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% το 2022, αλλαγές και στον συμπληρωματικό φόρο - Aυξήσεις έως 40% σε αντικειμενικές
Πληρωμές από τον Μάρτιο έως το Δεκέμβριο σε πιο πολλές δόσεις. Στα 16 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης φέτος, εκκρεμούν 4,5 δισ. ευρώ να πέσουν στην οικονομία. Ανησυχία για άνοδο πληθωρισμού. Πάνω από 4.000 αιτήσεις στον εξωδικαστικό σε 1 ημέρα.

Την πρόθεση της κυβέρνησης πέρα από την αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ στις νέες αντικειμενικές αξίες που παίρνουν ΦΕΚ την άλλη εβδομάδα, να προχωρήσει και σε πρόσθετη μείωσή του κατά 8% το 2022, ώστε να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση για συνολική μείωση του φόρου κατά 30%, μετέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για μείωση του συμπληρωματικού φόρου εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ανέφερε πως οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και η προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο και καθώς τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής του σε πολλές δόσεις έως το Δεκέμβριο του 2022. Για τις νέες αντικειμενικές αξίες είπε πως θα οδηγήσουν και σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ έως 40% σε κάποιες περιοχές που αυτή τη στιγμή υποφορολογούνται.

Επίσης ανακοίνωσε πως αυξήθηκαν στα 16 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης του 2021 εκ των οποίων εκκρεμούν 4,5 δισ. ευρώ να πέσουν στην οικονομία. Περιέγραψε το σχέδιο ενίσχυσης της ΕΑΒ, αλλά και την πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις. Εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του πληθωρισμού. Επίσης ανέφερε πως πάνω από 4.000 αιτήσεις έγιναν στον Εξωδικαστικό σε 1 ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας.

Ο ΥΠΟΙΚ για τις αντικειμενικές αξίες ανέφερε ότι είναι κάτι που έπρεπε να γίνει πέραν του ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση από το 2018. Είπε πως έχει υπογραφεί η απόφαση και «εκτιμούμε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει και ΦΕΚ άρα και δημοσιοποίηση των ζωνών». Από το 85% σήμερα, με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες, ανέφερε. Εξήγησε πως οι 3. 478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. «Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε. Διευκρίνησε ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

«Συνολικά έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχει αύξηση του φόρου, θα είναι δικαιότερη κατανομή του, θα είναι κοινωνικά δικαιότερα κατανεμημένος και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια θα επιδιώξουμε το 2022 μα υλοποιήσουμε και την τελευταία εκκρεμότητα που είχαμε στον ΕΝΦΙΑ, την περεταίρω μείωση του κατά 8%» ανέφερε.

Για τη πληρωμή σε πιο πολλές δόσεις έιπε πως θεωρητικά μπορεί να γίνει έως και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Αλλά, αφού η πληρωμή θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα γίνει σε περισσότερες δόσεις ούτως ώστε να μην υπάρχει συσσώρευση των υποχρεώσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτιμά πως επαρκεί το διάστημα μέχρι το Δεκέμβριο.

Είπε πως «θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο ΕΝΦΙΑ κυρίως για τη μεσαία τάξη» και «πρόσθετα για να επιδιώξουμε για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τον ΕΝΦΙΑ κατά 8%».

Για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ο ΥΠΟΙΚ είπε πως είναι επίσης προς αξιολόγηση το 2022. «Επιδιώξουμε να δούμε και αυτό το κομμάτι στη μεταρρύθμιση που γίνεται για τον ΕΝΦΙΑ το 2022 μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών» επισήμανε. Για την «μεταβίβαση» του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση είπε πως το θέμα της μεταφοράς της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ στους δήμους πάγωσε λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά είναι μία πολιτική είναι μία μεταρρύθμιση την οποία την έχουμε υπόψη μας.

Για πιθανή κατάργηση των τεκμηρίων ανέφερε πως «δρομολογούμε και υλοποιούμε και νομοθετούμε μειώσεις φόρου, αλλά μέχρι ένα σημείο που μπορούμε. Δεν θέλω να αρχίσω να υπόσχομαι περαιτέρω μειώσεις φόρου όταν δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια». Αλλά πρόσθεσε πως «από το 22 και μετά θα επιδιώξουμε περαιτέρω μειώσεις φόρου».

Τα μέτρα στήριξης

Για την ενίσχυση της οικονομίας είπε ότι το ποσό έφτασε στα 15,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έχουν φτάσει ακόμη στην οικονομία. Τα μέτρα είναι τα εξής:

· Ενίσχυση μέσω περιφερειών με Πόρους του ΕΣΠΑ αξίας 770 εκατ ευρώ.

· Πρόγραμμα εστίασης, 330 εκατ ευρώ,

· Πρόγραμμα για τον τουρισμό με 440 εκατ ευρώ.

· Στήριξης για γυμναστήρια με 16 εκατομμύρια ευρώ.

· Χρηματοδοτήσεις 450 εκατ και επιπλέον 400 εκατ από το παλιό εγγυοδοτικο.

· Η Γέφυρα για τα φυσικά πρόσωπα με 75.000 δανειολήπτες να έχουν ακόμα λαμβάνειν 190 εκατομμύρια ευρώ.

· Τη Γέφυρα για 49.824 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση και θα λάβουν 300 εκατομμύρια ευρώ.

· Τα 130 εκατομμύρια που μοιράζει το ΣυνΕργασία

· Τα 200 εκατ ευρώ για μακροχρόνια ανέργους.

· Τα 500 εκατ για τις πάγιες δαπάνες.

«Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ της ανάγκης γρήγορης βοήθειας προς την επιχειρηματικότητα για την κάλυψη φετινών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με τα αιτήματα που λαμβάνουμς» είπε για το αίτημα λογιστών περί παράτασης στην προθεσμία των Παγίων Δαπανών, λέγοντας πως θα αξιολογηθεί η κατάσταση αλλά προς το παρόν η 17η Ιουνίου παραμένει.

Για τις αποζημίωσης στον πρωτογενή τομέα ανέφερε πως από τα150 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 115 - 120 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα προωθούνται οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές και θα εξετασθούν ότι άλλα αιτήματα υπάρχουν για πρόσθετη στήριξη.

Εμπόριο

«Παρά το γεγονός ότι άνοιξε το εμπόριο νωρίτερα από την εστίαση, η κάλυψη της απώλειας δεν έχει τα χαρακτηριστικά της εστίασης που ανακάμπτει πιο γρήγορα σε σχέση με ένα τμήμα του εμπορίου» είπε. Περιέγραψε τα μέτρα που υπάρχουν και δεν απέκλεισε νέες πρωτοβουλίες αν υπάρξει το περιθώριο.

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ΕΑΒ μέσω προσλήψεων για να τρέξει το επενδυτικό πρόγραμμα και στη συνεργασία με αυτή ελληνικών πανεπιστημίων. Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Για τον εξωδικαστικό αναφέρθηκε στα κέντρα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους που ενημερώνει τον πολίτη. Είπε πως έως χθες το μεσημέρι, σε μία μέρα από όταν άνοιξε η πλατφόρμα 4.217 άτομα εισήλθαν στην πλατφόρμα και ξεκίνησαν την αίτηση τους. Από αυτούς 1.815 έκαναν άρση απορρήτου, το βασικό πρώτο βήμα.

Για το πληθωρισμού ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία από την αύξηση του κόστους παραγωγής που συζητήθηκε και στη τελευταία συνεδρίαση του Εcofin και του Eurogroup. Υπάρχουν στοιχεία για αύξηση του πληθωρισμού αλλά όχι ανησυχίες ως προς την επίτευξη των στόχων. «Περισσότερο έχει να κάνει με την επαναφορά από την οικονομική κρίση, παρά με μία μονιμότερη κατάσταση εκτιμά η ΕΚΤ» ανέφερε.

Για την πορεία της αγοράς ακινήτων είπε πως ήταν πολύ μεγάλη η καθίζηση τα προηγούμενα χρόνια και ο κατασκευαστικός κλάδος είναι σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα. Άρα είναι θετικό ότι ο κατασκευαστικός κλάδος άντεξε μέσα στην υγειονομική κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider