Κλείδωσε για τις 11/6 το ραντεβού για τα 748 εκατ. ευρώ – Σιγή ιχθύος για το Ταμείο Ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κλείδωσε για τις 11/6 το ραντεβού για τα 748 εκατ. ευρώ – Σιγή ιχθύος για το Ταμείο Ανάκαμψης
Στη σύνοδο του EWG που λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, την άλλη Παρασκευή, θα συζητηθεί η 10η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία που οδηγεί στο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 748 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διακύβευμα του Ιουλίου και τα πολλά στάδια για την ομαλή έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Στη σύνοδο του EWG που λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες την άλλη Παρασκευή, θα συζητηθεί η 10η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία που οδηγεί στο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 748 εκατ. ευρώ (κέρδη ομολόγων 644 εκατ. ευρώ και διατήρηση χαμηλού επιτοκίου δανείου). Μετά τα εύσημα των θεσμών την προηγούμενη εβδομάδα, η επιτυχής έκβαση θεωρείται δεδομένη.

Αλλά, η σύνοδος των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (που προετοιμάζει το Eurogroup της 17ης Ιουνίου) έχει τη σημασία της. Και τούτο γιατί θα «αποκαλυφθούν» οι θέσεις κρατών του «Βορά», κάτι που θεωρείται ως ένα πρόκριμα για την επόμενη (11η) αξιολόγηση που ξεκινά στα μέσα Ιουλίου συνδεδεμένη με τον νέο προϋπολογισμό για το 2022, αλλά και για το επόμενο διακύβευμα: την ομαλή έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Όσον αφορά στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ, «φως» δεν έχει υπάρξει προς ώρας σε κοινοτικό επίπεδο. Οι συνομιλίες για το ελληνικό σχέδιο και για την ολοκλήρωση κάποιων σημειωμάτων από τις δύο πλευρές είναι σε τελικό στάδιο.

Ωστόσο, αυτό που επιχειρείται είναι – αν καταστεί εφικτό – να προωθηθεί προς έγκριση από την Επιτροπή προς το Συμβούλιο ένα «πακέτο» Σχεδίων κάποιων κρατών μελών. Παρά λοιπόν τις πιέσεις που κορυφώνονται τις τελευταίες ημέρες σε κοινοτικό επίπεδο για την έγκριση αυτού του πακέτου μέσα τον Ιούνιο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στόχος ήταν η έγκριση να γίνει σε πολιτικό επίπεδο στη σύνοδο του Ecofin. Με τον επίτροπο Τζεντιλόνι να αναφέρει προ ημερών πως σε αυτό το πρώτο πακέτο σχεδίων που έχουν «πρωτοπορία» περιλαμβάνεται και το Ελληνικό (που κατατέθηκε 2ο στις Βρυξέλλες μετά το Πορτογαλικό).

Το θέμα είναι πως πρέπει πρώτα η Επιτροπή να εγκρίνει τα σχέδια (και να τα δώσει στη δημοσιότητα). Μετά θα πρέπει να ακολουθήσει μία διαδικασία 2 εισηγήσεων για απόφαση του Ecofin από ρα αρμόδια όργανα (εφαρμοστική απόφαση που θα συνταχθεί από τους Financial Councelors με γνώμη από την EFC,δηλαδή από το διευρυμένο EWG το οποίο μετέχουν όλα τα κράτη της ΕΕ)…

Τυπικά, η Επιτροπή έχει 2 μήνες για να αποφασίσει (έως το τέλος Ιουνίου) και άλλον ένα μήνα το Συμβούλιο. Ωστόσο, στόχος είναι όλα να τελειώσουν τον Ιούνιο για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και (αφού δανειστεί τον Ιούνιο από τις αγορές η Επιτροπή) να διατεθούν τα χρήματα των προκαταβολών (4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα) πριν τον Αύγουστο…

Βεβαίως η Ελληνική πλευρά, έχει το δικό της παράλληλο «μαραθώνιο» να τρέξει. Ηδη, έργα εντάσσονται στο ΠΔΕ για να προχωρήσουν πριν έρθουν τα λεφτά από το σκέλος των επιδοτήσεων. Με στόχο δαπάνες 1,6 δις ευρώ φέτος και πάνω από 5 δισ. ευρώ το 2022, αλλά και με επιτάχυνση του πεδίου των μεταρρυθμίσεων που θα φέρει την επόμενη «δόση» του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider