Τι μπορούν να αναμένουν οι αγορές από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι μπορούν να αναμένουν οι αγορές από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Σαφή δείγματα για τη στρατηγική που θα χαράξει η ΕΚΤ, αναμένουν οι αγορές στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Σαφή δείγματα και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη στρατηγική που θα χαράξει μέχρι το φθινόπωρο (πιθανή αφετηρία για την αναθεώρηση του guidance και τι έπεται μετά το PEPP) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένουν οι αγορές στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτη, εστιάζοντας στο βαρύ «πυροβολικό» του PEPP που θα ανοίξει μια ευρεία βεντάλια οικονομικών εξελίξεων γύρω από τις προοπτικές της Ευρωζώνης.

Έτσι, σύμφωνα με την Morgan Stanley, ο μηνιαίος ρυθμός αγορών στο πρόγραμμα PEPP θα παραμείνει αμετάβλητος περίπου στα 80 - 90 δισ. ευρώ κατά το γ' τρίμηνο, καθώς ακόμη ελλοχεύουν κίνδυνοι γύρω από τις προσπάθειες ανάκαμψης, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν υποτονικές. Ο αμερικανικός οίκος, εντοπίζει μεγαλύτερους κινδύνους από την αύξηση του ρυθμού στα 90 - 100 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με μια μείωση, δεδομένης της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών που παρατηρείται από τον Απρίλιο και τον κίνδυνο περαιτέρω ανοδικών πιέσεων στα yields από την έξοδο της Κομισιόν (σαν εκδότης χρέους) στις αγορές για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, με την οικονομία της Ευρωζώνης να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα και τον πληθωρισμό, έστω και προσωρινά πάνω από το στόχο της ΕΚΤ, το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης θα αρχίσει σταδιακά να διαμορφώνει μια «γέφυρα» (Το τρίγωνο μεταξύ ΕΚΤ - ελληνικών ομολόγων - investment grade και στο βάθος... «γέφυρα») συνεχίζοντας τις αγορές με βασικό οδηγό τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Κάπως έτσι το PEPP θα αντικατασταθεί από μια αναθεωρημένη έκδοση του βασικού πυλώνα APP, «κληρονομώντας» την μερική ευελιξία του PEPP, ιδιαίτερα γύρω από τον ρυθμό αγορών και την ικανότητα αναδιαμόρφωσης του μεγέθους του προγράμματος, είτε ενισχύοντας τη δυναμική του, είτε περιορίζοντάς την, αναλόγως των συνθηκών. Υπό αυτό το πρίσμα, το νέο APP θα καλύπτει ένα αγοραστικό εύρος σε ένα μεγάλο χρονικά διάστημα, πιθανώς για ένα χρόνο, κάτι που συνεπάγεται υψηλότερο έως διπλάσιο μέσο ρυθμό αγορών, προσεγγίζοντας τα 40 δισ. ευρώ το μήνα. Πέραν αυτών, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές ως προς τις γραμμές μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTROs καθώς μια πρόσθετη χαλάρωση ως προς την επιλεξιμότητα που θα προσεγγίσει το 60% των collateral, πιθανώς να πάει μαζί με την αναθεώρηση του guidance.

Morgan Stanley

Ως προς το σκέλος του ρυθμούς ανάπτυξης, η Morgan Stanley αναμένει από την ΕΚΤ μια ήπια αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 20 μ.β το 2021 και το 2022 στο 4,2% και 4,3% αντίστοιχα, με επί τα χείρω αναθεώρηση κατά 20 μ.β στο 1,9% το 2023, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τον αντίκτυπο του αμερικανικού δημοσιονομικού πακέτου, που αναμένεται να προσθέσει σωρευτικά 30 μ.β στην ανάπτυξη και 15 μ.β στον πληθωρισμό. Παράλληλα, η ΕΚΤ λόγω και της μικρότερης ύφεσης για το 2020, πιθανώς θα αναθεωρήσει την εκτίμησή της για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα (δ' τρίμηνο του 2019), από το β' τρίμηνο στο α' τρίμηνο του 2022.

Morgan Stanley

Επιπλέον, στις νέες μακροοικονομικές της προβλέψεις της, θα αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό (ΕνΔΤΚ) του 2022 - 2023 στο 1,3% και 1,5% αντίστοιχα (10 μ.β υψηλότερα) επίπεδο όμως χαμηλότερο από τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό που έγινε πριν την πανδημία τον Δεκέμβριο του 2019 στο 1,6%.

Από την άλλη, η ING στέκεται συμπληρωματικά στο επικοινωνιακό σκέλος της ΕΚΤ. Όπως σημειώνει, η βασική πρόταση της ανακοίνωσης του Μαρτίου ήταν ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP κατά το τρέχον τρίμηνο θα συνεχίσουν να διεξάγονται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους». Έτσι, αναμένεται να αντικατασταθεί η έκφραση «σημαντικά υψηλότερος ρυθμός» με κάτι όπως «το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα διασφαλίσουν τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης».

ING

Ο ολλανδικός οίκος αναμένει πως οι αγορές ομολόγων θα λάβουν μεικτά μηνύματα από αυτήν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα δυσκολευτούν να επεξεργαστούν. Σε γενικές γραμμές, είναι αλήθεια, όπως σημειώνει η ING, ότι η διατήρηση των ρυθμού αγορών υπό το PEPP για ένα ακόμη τρίμηνο θα πρέπει να αποτελέσει την κύρια γραμμή επιρροής, αλλά, αυτό πρέπει να αντισταθμιστεί από το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και ιδίως η Ίζαμπελ Σνάμπελ έκαναν καλή δουλειά το προηγούμενο διάστημα, «καλλιεργώντας το έδαφος» στις αγορές για μια τέτοια έκβαση.

Πέραν αυτού ωστόσο, η ΕΚΤ θα συνεχίζει να εστιάζει στη συγκράτηση της μεταβλητότητας, προσφέροντας έτσι ένα επιπλέον κίνητρο στους επενδυτές ώστε να «κυνηγήσουν» τις υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό, έχει ήδη γίνει αισθητό στα πολύ πιο σφιχτά spreads ενώ και η αγορά έχει κάνει ένα σημαντικό pricing στην επέκταση του ρυθμού αγορών από την ΕΚΤ, ως βασικό σενάριο, κάτι που αποτυπώνεται και στο spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου που παραμένει χαμηλότερα από τις 110 μ.β. Παράλληλα, παρά την αύξηση των κινδύνων γύρω από τον πληθωρισμό, τα yields κατευθύνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση και αυτό αντανακλά μια ισχυρή ζήτηση για επενδύσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider