Ένα άτυπο deadline έχει διαμορφωθεί για τις 24 Ιουνίου αναφορικά με τα Σχέδια Ανάκαμψης των κρατών – μελών, προκειμένου να εγκριθούν από την Κομισιόν. Δεν αφορά την Αθήνα (που είναι ανάμεσα στις 5 «πρώτες» χώρες που λαμβάνουν το «πράσινο φως» μέσα στην βδομάδα), αλλά κυρίως σε επιπλέον 7 κράτη που επιχειρούν να βρεθούν στην ίδια «ομάδα». Σε αυτή που θα μπορέσει να λάβει τις προκαταβολές του 13% (4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα) μέσα στο καλοκαίρι.
Το ζήτημα είναι πως μετά τον Μαραθώνιο για την επικύρωση του προϋπολογισμού της ΕΕ από όλα τα κράτη (νέο Σύστημα Ιδίων Πόρων), και το τροχάδην για την έξοδο της Κομισιόν στις αγορές μέσα στον Ιούνιο ώστε να βρει τα λεφτά, προστίθεται ένας ακόμα παράγοντας δυσκολίας στα κράτη-μέλη προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης μέσα το καλοκαίρι: κάποια σχέδια πρέπει να εγκριθούν και από Εθνικά Κοινοβούλια πριν μπορέσουν οι ΥΠΟΙΚ της να δώσουν το πράσινο φως στο Ecofin.
H Ολλανδία έχει διαμηνύσει πως χρειάζεται τουλάχιστον 15 μέρες για την κοινοβουλευτική διαδικασία της. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η γερμανική Βουλή κλείνει για τη θερινή περίοδο στο τέλος Ιουνίου…
Τα σχέδια των κρατών μελών βρίσκονται στη φάση της έγκρισης από την Κομισιόν. Με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στα 5 πρώτα που θα λάβουν το θετικό assessment μέσα στην εβδομάδα. Στη συνέχεια θα πρέπει τα κράτη να δώσουν και την πολιτική επικύρωση σε επίπεδο Ecofin.
Εκτιμάται πως πλέον είναι αδύνατη η έγκρισή τους στο Ecofin της προσεχούς Παρασκευής 18 Ιουνίου. Και ο στόχος πλέον είναι η να καταστεί τούτο εφικτό το αργότερο στη Σύνοδο της 13ης Ιουλίου. Ούτως ώστε μετά να υπογραφούν οι αναγκαίες συμβάσεις και μέσα στον Ιούνιο να έρθουν οι προκαταβολές.
Περίπου 12 κράτη εκτιμάται από αρμόδιες πηγές πως θα μπορέσουν να πετύχουν το στόχο. Δηλαδή ακόμη 7 χώρες προσπαθούν να πετύχουν την έγκριση των σχεδίων τους έως τις 24 Ιουνίου. Μία ημερομηνία που θεωρείται το «όριο» χρόνου για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ειδικά της Γερμανίας.
Στον αντίποδα, κάποια κράτη είναι δεδομένο ότι θα πάρουν τα λεφτά αργότερα. Αφού δεν έχουν καταθέσει ακόμη Σχέδιο Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες.
Μέχρι τώρα, έχουν καταθέσει το Σχέδιό τους οι 23 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Δεν έχουν καταθέσει η Ολλανδία, η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Μάλτα (αναμένεται να γίνει εντός των επομένων ημερών).
Τον «χορό»» των εγκρίσεων ανοίγει η Επιτροπή την Τετάρτη με φυσική παρουσία της προέδρου της στα κράτη μέλη. Η Επίτροπος ξεκινά από την Πορτογαλία (που έχει την προεδρία και κατέθεσε πρώτη σχέδιο) και την Ισπανία, ενώ την Πέμπτη ακολουθεί η επίσκεψη της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στην Ελλάδα και στη Δανία, και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.
Τα διαθέσιμα
Τα χρήματα της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ μαζί με επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης (REACT EU) στα οποία πλέον μπορεί να «ποντάρει» η Ελλάδα πως θα λάβει μέσα στο καλοκαίρι, στηρίζουν επιπλέον τα διαθέσιμα της χώρας. Αφού ήδη έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης εγκρίνονται μέσω του ΠΔΕ από εθνικό χρήμα.
Μαζί με την τόνωση από άλλες πηγές της ΕΕ, αλλά και από τις εξόδους της χώρας στις αγορές, διατηρείται το επίπεδο διαθεσίμων που επιθυμεί να έχει η χώρα. Με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει χθες σε άρθρο του στην Καθημερινή πως από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα έχουν προστεθεί στο ταμείο της χώρας 33,6 δισ. ευρώ διαθέσιμα.