Ταμείο Ανάκαμψης: Έργα 344,2 εκατ. ευρώ σε χρόνο εξπρές για την Ψηφιακή Υγεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Έργα 344,2 εκατ. ευρώ σε χρόνο εξπρές για την Ψηφιακή Υγεία
H πρόταση δομείται σε 5 μεγάλα προγράμματα, καθένα από τα οποία εξειδικεύεται σε μία σειρά έργων, με συνολικό προϋπολογισμό 344,2 εκατ.

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 344,2 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία που θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Health IT Conference.

Η πρόταση χαρακτηρίζεται από «ασφυκτικό» χρονοδιάγραμμα αφού τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025. Ξεκινά με τέσσερα κύρια προγράμματα, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» και άλλες παρεμβάσεις με ψηφιακό χαρακτήρα.

Τα πρώτα βήματα

Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, το Ψηφιακό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, η Ψηφιακή Αναβάθμιση των Νοσοκομείων και η Διευρυμένη Χρήση της Τηλεϊατρικής είναι οι 4 στόχοι του Εθνικού Προγράμματος που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τους επόμενους μήνες.

Ο Εθνικός Ψηφιακός Φάκελος Υγείας αποτελεί ένα έργο με προϋπολογισμό 55,9 εκατ. Προβλέπεται συμβασιοποίηση με χρονοδιάγραμμα από το 1ο τρίμηνο του 2022 και ολοκλήρωση στο τέλος του 2025.

Για το Εθνικό Ψηφιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης του Καρκίνου, με προϋπολογισμό ύψους 37,2 εκατ., προβλέπεται συμβασιοποίηση το 2ο τρίμηνο του 2022 και ολοκλήρωση το 2025.

Η Ψηφιακή Αναβάθμιση των Νοσοκομείων, με προϋπολογισμό 172,4 εκατ., περιλαμβάνει ελάχιστα έργα με μοναδικό ανάδοχο, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους θα μοιραστεί στην αγορά.

Για τη Διεύρυνση της Τηλεϊατρικής, ένα έργο με προϋπολογισμό 30 εκατ., η συμβασιοποίηση ξεκινά το 2023 και τελειώνει το 2025.

«Ο κύριος συντονιστής των έργων θα είναι το υπουργείο Υγείας. Η επιδότηση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Υγεία είναι 278 εκατ., χωρίς ΦΠΑ και αποτελεί μία εκτίμηση της τελικής τιμής που θα έχει ο διαγωνισμός», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε:

«Ο στόχος του Σχεδίου για την απορρόφηση των πόρων είναι μέχρι 31/12/2025. Ωστόσο, έχουμε άλλους 8 μήνες του 2026 που δεν περιλαμβάνουν καμία απορρόφηση, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να διαχειριστούμε καθυστερήσεις. Αυτό είναι και μία ένδειξη του χρονικού ορίζοντα των καθυστερήσεων, που σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να αποφευχθούν τελείως οι μακροχρόνιες προσφυγές και δικαστικές διαδικασίες», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και σε περίπτωση που παρουσιαστούν θα αντιμετωπιστούν ακόμα και με ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μη χαθούν τα χρήματα.

«Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία, εξασφαλίζοντας του πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των ψηφιακών συστημάτων, αλλά και στην ανάπτυξη των ψηφιακών ηγετών μέσα στα νοσοκομεία (digital clinical leaders ), οι οποίοι θα αναλάβουν την ψηφιακή αναβάθμισή τους», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Αναφερόμενος στην Αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα, ο κ. Κωτσιόπουλος είπε ότι μπορεί να επενδύσει στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό , με προϋπόθεση την προσαρμογή στους κανόνες και το σεβασμό του Δημοσίου ως πελάτη.

«Για πρώτη φορά υπάρχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσό που πρέπει να αξιοποιηθεί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι εξαιρετικά φιλόδοξο αλλά και πολύ δύσκολο. Είναι ακόμα πιο δύσκολο επειδή δε μιλάμε για μία σειρά αποσπασματικών έργων αλλά για έργα αλληλοεξαρτώμενα, σύνθετα και πολλά εξ αυτών με σημαντικό βαθμό καινοτομίας για τα ελληνικά δεδομένα. Για να πετύχει το πρόγραμμα απαιτείται ισχυρή διακυβέρνηση, αποτελεσματικότητα του μηχανισμού διαχείρισης -θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες του να μπορούμε να τρέξουμε πολύ γρήγορα όλες αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες- αλλά θα δοκιμαστεί και η ικανότητα της πολιτείας να μπορέσει να καλύψει θεσμικά όλη αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε η ειδ. συνεργάτης γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Προϊστ. Υποδ/νσης Πληροφορικής Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», Ελπίδα Κυριάκου.

Σημειώνεται, ότι όπως τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, η Ελλάδα αποτελεί ακόμα ουραγό στην Ψηφιακή Μεταρρύθμιση στον Τομέα της Υγείας, καθώς κατέχει την προτελευτάια θέση στον δείκτη DESI.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ελλάδα 2.0»: Ξεκίνησε ο Β’ κύκλος της «Ψηφιακής Μέριμνας»

Πιερρακάκης: «Η ψηφιακή διακυβέρνηση μειώνει τις ανισότητες»

EU Med7: Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης να είναι κοινωνική, πράσινη και ψηφιακή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider