Την ανάγκη η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης να είναι κοινωνική, πράσινη και ψηφιακή υπογράμμισε η υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πορτογαλίας 'Αννα Πάολα Ζακάριας (Anna Paula Zacarias). "Είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε μια πιο καινοτόμο Ευρώπη. Χρειαζόμαστε η Κοινωνική Ευρώπη να είναι ισχυρή για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε τη σημασία που έχει η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το να εργαστούμε από κοινού ώστε τα θέματα που μας αφορούν άμεσα να συζητηθούν στα πλαίσια αυτής της διάσκεψης.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των Μεσογειακών χωρών συζητήθηκαν θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης, σημείωσε ότι η πορτογαλική προεδρία προσπάθησε να προχωρήσει σε τρεις συνιστώσες το φάκελο αυτό: "πώς θα ενσωματώσουμε τους μετανάστες, τί θα γίνει σε σχέση με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ώστε να μπορέσει το Σένγκεν μετά την πανδημία να επανέλθει ως μια πραγματικότητα και οι σχέσεις μας με το εξωτερικό και το τί είναι απαραίτητο να κάνουμε όσον αφορά τις εταιρικές σχέσεις με χώρες της Αφρικής που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό με τρόπο συμβατό με ό,τι θέλουμε να κάνουμε σε επίπεδο ΕΕ".
Συζητήθηκαν ακόμη όπως ανέφερε τα διδάγματα που αποκομίσαμε από την πανδημία και η ανάγκη δημιουργίας "ενός μέλλοντος για την Ευρώπη πιο βιώσιμου, πιο πράσινου, πιο ψηφιακού, πιο καινοτόμου και πιο συνεκτικού από κοινωνικής πλευράς".
Όπως υπογράμμισε, οι επτά χώρες έχουν θέσεις πολύ παρεμφερείς σε αυτά τα θέματα. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη να ληφθούν "αποφάσεις σε θέματα που αφορούν τη φαρμακοβιομηχανία ή άλλες βιομηχανίες, για τις οποίες χρειάζεται να έχουμε κάποια αυτονομία, ώστε να μπορούμε να ενεργούμε ανεξάρτητα, χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση άλλα θέματα όπως αυτά της ανάγκης για ελεύθερο εμπόριο".
Ισπανός πρέσβης: Θετική η επανεκκίνηση διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας
Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ισπανίας Ενρίκε Βιγκέρα (Enrique Viguera) χαρακτήρισε πάρα πολύ επίκαιρη την υπουργική συνάντηση για την προετοιμασία της συνόδου των επτά κρατών που θα λάβει χώρα στα Χανιά το Σεπτέμβριο. Όπως ανέφερε είναι σημαντικό "να συντονίζονται τα συμφέροντά μας να ενώνουμε τις θέσεις μας, ώστε να λαμβάνονται σοβαρά αυτά τα οποία λέμε" και υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας της Γαλλίας στους Med7, χώρας με θέση ευθύνης και ισχύος στην ΕΕ.
Αναφέρθηκε ακόμη στο ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο, όπως ανέφερε, ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ενώ σημείωσε πως στην Ισπανία τα πιστοποιητικά σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει και είναι λειτουργικά.
Αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε πως η ισπανική αντιπροσωπεία "χαιρετίζει τη φαινομενικά θετικά στάση τις τελευταίες εβδομάδες και τη δυναμική που αναπτύσσεται", καθώς όπως ανέφερε φαίνεται να υπάρχει επανεκκίνηση του διαλόγου Τουρκίας και Ελλάδας και ευχήθηκε αυτή "η θετική δυναμική να μπορέσει να αποδώσει καρπούς"
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης και ασύλου, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ισορροπία, που αυτή τη στιγμή "δεν είναι επαρκώς ικανοποιητική, αλλά ελπίζουμε η επόμενη προεδρία η σλοβενική και η μεθεπόμενη η γαλλική θα μπορέσουν να προχωρήσουν με πολύ αποφασιστικό τρόπο".
Υφ. προεδρίας Ιταλίας: Γιορτάζουμε την ανάκαμψη της Ευρώπης που βγαίνει από το τούνελ
"Γιορτάζουμε την ανάκαμψη της Ευρώπης που βγαίνει από το τούνελ και επανεκκινεί τους μηχανισμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου", ανέφερε ο υφυπουργός προεδρίας της Ιταλίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Βιντσέντζο Αμεντόλα (Vincenzo Amendola). "Η πράσινη μετάβαση είναι το μέλλον μας για τις επόμενες δεκαετίες", υπογράμμισε. "Γνωρίζουμε πως η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να αλλάζει και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί για εμάς ένα πολύ σημαντικό ραντεβού".Όπως επεσήμανε, οι χώρες της Μεσογείου ενώνονται όχι μόνο από την ιστορία και τον πλούτο της περιοχής, αλλά "και από την ικανότητά τους να βρίσκουν λύσης σε περιπτώσεις κρίσεων".
"Τον περασμένο Μάρτιο υπογράψαμε μια επιστολή ζητώντας από την Ευρώπη να οικοδομήσει μια λύση στην υγειονομική κρίση και αυτό οδήγησε στη συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και στο Next Generation EU", επεσήμανε. "Η κοινή μας ιστορία μας κατέστησε πιο ευέλικτους, μας έκανε πιο δυνατούς να υπερσκελίζουμε τα προβλήματα".
"Δεν είναι τυχαίο που το ευρωπαϊκό διαβατήριο είναι μια ελληνική πρόταση που πραγματοποιήθηκε από την πορτογαλική προεδρία, η οποία έκανε πολύ σημαντικά βήματα προς όφελος της Ευρώπης των 27", τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη βγαίνοντας από το τούνελ της πανδημίας να υπάρχει ένα σύμφωνο για τη μετανάστευση που ξεπερνά εθνικιστικές τάσεις και συζητήσεις.
"Πρέπει να έχουμε μια πολιτική υπεύθυνη και αλληλέγγυα, να έχουμε ένα ευρωπαϊκό όραμα, ένα πολύ συγκεκριμένο γεωπολιτικό όραμα, μια Ευρώπη ανοιχτή στις μεταναστευτικές ροές, αλλά και που είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πρόκληση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", σημείωσε. "Μια επαρκή και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος που προϋποθέτει όμως μια Ευρώπη όχι πιο κλειστή αλλά πιο ανοιχτή", κατέληξε.
Υφ. Μάλτας: Ανάγκη να δουλέψουμε στενά και από κοινού
Για κοινές προκλήσεις, στόχους και λύσεις έκανε λόγο από την πλευρά του ο υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκούς πόρους της Μάλτας, Δρ. Στέφαν Ατσοπάρντι (Dr. Stefan Zrinzo Azzopardi), επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις "επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να δουλέψουμε στενά και από κοινού".
"Υπάρχουν προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα γίνει σωστά και δε θα αφήσει κανέναν πίσω", τόνισε. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη στενής συνεργασίας για το θέμα της μετανάστευσης, της ανάγκης "να αναζητήσουμε νέες λύσεις για το θέμα που αντιμετωπίζουμε εδώ και καιρό" και να υπάρξουν "απτές λύσεις αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα".
"Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει τις κατάλληλες λύσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε ως Med7 αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι δεν είναι το πρόβλημα μόνο των δικών μας χωρών, είναι θέμα ολόκληρης της ΕΕ", κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ