Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία αναμένει τη φετινή χρονιά ο γερμανικός οίκος Scope βελτιώνοντας έτσι την εκτίμησή του κατά 2% στο 6,5% και διατηρώντας στο 3,6% την εκτίμησή για το 2022, με τη μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης στο χαμηλό 1%.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ήτοι στο 8,9% φέτος και στο 5% το 2022, τονίζοντας ότι οι εστίες δημοσιονομικού κινδύνου σχετίζονται με ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων και με το πρόγραμμα των κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών. Επιπλέον, το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει στο 208% του ΑΕΠ φέτος προτού υποχωρήσει στο 188% το 2026, με την ανεργία να εκτιμάται πως θα προσεγγίσει το 16,1% για το 2022 και το 2023, από 16,5% το 2020.
Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού ήταν ιδιαίτερα ισχυρό για την ελληνική οικονομία, λόγω της σημαντικής εξάρτησής της από τον τουρισμό αλλά και λόγω του υψηλού ποσοστού αυτοαπασχόλησης. Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες συνεχίζουν να επωφελούνται από τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως collateral της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για τις πράξεις στο Ευρωσύστημα (τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2022) και στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP (τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022).
Επιπλέον, η Scope δεν αποκλείει να επεκταθούν οι διευκολύνσεις της ΕΚΤ που στηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και καθώς η κεντρική τράπεζα θα κινείται προς την πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής της πολιτικής.
Από την άλλη σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Scope εκτιμά πως τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη.
Τέλος, όπως επισημαίνει ο οίκος, η Ελλάδα επωφελείται από τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, με το spread στο 10ετές ομόλογο να υποχωρεί κάτω από τις 100 μ.β που αποτελεί και το χαμηλότερο από την αρχή της κρίσης χρέους. Ενώ η πρόσβαση στις αγορές βοηθά σημαντικά τη διαφοροποίηση των κρατικών πηγών χρηματοδότησης, οι εκδόσεις περιλαμβάνουν και την αύξηση του όγκου του ελληνικού χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, το τμήμα του χρέους που αξιολογεί η Scope.