Την αναγνώριση της Κομισιόν στην άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, για την Ελλάδα, με επακόλουθο την πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σε δήλωση του ανέφερε πως το Eurogroup αποφάσισε τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό (τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέσβο), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα θα νομοθετηθεί.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%) οι συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους δομές Υποδοχής και Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία.
Αυτή η πρόβλεψη έρχεται να αντικαταστήσει την προσωρινή εξάμηνη παράταση της μείωσης ΦΠΑ που ίσχυε με βάση τον υπολογισμό της χωρητικότητας των δομών και λύνει με μόνιμο και συνεκτικό τρόπο την αβεβαιότητα που αυτή προκαλούσε, θέτοντας τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και των κατοίκων που επωμίζονται τις συνέπειες του μεταναστευτικού κύματος.
Παράλληλα, χαιρετίστηκε η υποβολή του συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας. Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε, σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το Eurogroup καλωσόρισε την εκτίμηση πως παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη των δεσμεύσεων της για τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας και πως εφαρμόζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκταμίευση του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο
Εκτεταμένες αναφορές στην Ελλάδα με εύσημα προσωπικά για τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταικούρα υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τη Σύνοδο του Eurogroup που έλαβε χώρα σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε, όσον αφορά στην οικονομική πολιτική μετά το τέλος της πανδημίας «η ρύθμιση των παραμέτρων και τα μέτρα που θα χρειαστούν για τον προϋπολογισμό δεν έχουν συζητηθεί προς το παρόν, καθώς ακόμα υπάρχει χρόνος. Συμφωνήσαμε πως η γενική ρήτρα διαφυγής που υπάρχει στο Σχέδιο Ανάκαμψης θα συνεχίσει να ισχύει και την επόμενη χρονιά. Πιστεύω όμως ότι μέχρι στιγμής όσα ακούω από την ελληνική κυβέρνηση, μετά και τη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρα χθες το απόγευμα, πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου αναφέρθηκε στην έγκριση του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος που συνιστά «μία αναγνώριση της συνεχιζόμενης προόδου που σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες, εν μέσω τόσο ιδιαίτερων συνθηκών. Ο Π. Ντόναχιου μίλησε για την παρουσίαση του κ. Σταϊκούρα αναφορικά με τη δουλειά που έχει κάνει τόσο ο ίδιος όσο και η κυνέρνηση, αλλά και σε όσα σχεδιάζουν να κάνουν στο μέλλον. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην παρουσίαση που έκανε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ για το Σχέδιο Ανάκαμψης για το οποίο δήλωσε: «Πιστεύω πως η διαδικασία πηγαίνει πολύ καλά. Σήμερα είναι ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην πολύ θετική πρόοδο που έχει σημειωθεί».
Επίσης σε ερώτημα για το αν υπάρχουν προκλήσεις για την Ελλάδα στο μέλλον, επισήμανε πως «Η δουλειά που έχουν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας και οι Έλληνες πολίτες σημαίνει πως όταν η φριχτή ασθένεια έπληξε την Ευρώπη και την Ελλάδα άλλαξε πολύ όσα είχαν συμβεί» και τόνισε πως «σημειώνονται βελτιώσεις τεράστιας σημασίας, με τις εθνικές οικονομίες (σ.σ. της ΕΕ) και τα συνδυαστικά σχέδια ανάκαμψης που εφαρμόζονται». Ενώ στάθηκε ειδικά στο Σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ δυνατό». Αυτοί οι παράγοντες «θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης».
Αναλυτικά, η δήλωση του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα:
«Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.
Αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.
Επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του “οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νομού για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος.
Παράλληλα, χαιρετίστηκε η υποβολή του συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας. Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε, σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης, συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί.
Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.
Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».