Λίγες λεπτομέρειες απομένουν για να οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη δρομολόγηση κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό κείμενο έχει ήδη σταλεί από από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αιγυπτιακή πλευρά, ώστε να «κλειδώσει» πλήρως η τελική εκδοχή του.
Κατά συνέπεια, εκτιμάται πως το MoU θα είναι έτοιμο προς υπογραφή μέσα στον Ιούλιο από το ΥΠΕΝ και το αιγυπτιακό υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σηματοδοτώντας έτσι το πρώτο βήμα για την «ωρίμανση» της διασύνδεσης. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ήδη συσταθεί κοινές Ομάδες Εργασίας των δύο χωρών, οι οποίες έχουν αναλάβει τη σχεδίαση του έργου.
Το Μνημόνιο Κατανόησης αποτέλεσε βασικό θέμα της ατζέντας των επαφών που είχε στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνοδεύοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος, Γιασμίν Φουάντ, τον υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι, και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Ταρέκ ελ-Μόλα.
Αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το υποθαλάσσιο καλώδιο θα αποτελεί ένα «πράσινο» έργο, καθώς θα μεταφέρει στην Ελλάδα και την Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. «Θα μετατρέψει τις θάλασσές μας σε πεδία συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών μας», πρόσθεσε.
Τηλεδιάσκεψη των δύο υπουργών Ενέργειας στα τέλη Μαρτίου
Το MoU μπήκε σε τροχιά υλοποίησης στα τέλη Μαρτίου, σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Σκρέκας με τον Αιγύπτιο υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πέρα από την απόφαση για την υπογραφή του Μνημονίου, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να μετεξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία, στην τηλεδιάσκεψη οι δύο υπουργοί είχαν αποφασίσει και στη σύσταση των κοινών Ομάδων Εργασίας, οι οποίες θα εξετάσουν το σύνολο των προϋποθέσεων για την υλοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο κρατών.
«Το Μνημόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών καταδεικνύει έμπρακτα ότι η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων αποδίδει καρπούς. Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, με τη θωράκιση του ηλεκτρικού δικτύου και την περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», είχε δηλώσει τότε ο κ. Σκρέκας.
«Πύλη» ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ
Με την κατασκευή της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, θα δημιουργηθεί η πρώτη «ενεργειακή λεωφόρος» στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής. Με δεδομένο ότι οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν «κλειδί» για τη θωράκιση της επάρκειας τροφοδοσίας, αλλά και για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ, η υλοποίηση του έργου αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για το εγχώριο ενεργειακό μίγμα.
Ένας σημαντικός λόγος είναι πως θα δημιουργήσει μία ακόμη «πύλη» εισαγωγών ρεύματος για το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, τη στιγμή μάλιστα που το ρεύμα αυτό θα προέρχεται αποκλειστικά από ΑΠΕ, ενισχύοντας έτσι την επίτευξη του στόχου για κατακόρυφη ενίσχυση του μεριδίου της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της Αιγύπτου καθιστά εύλογη την εκτίμηση ότι η εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα έχει μικρό κόστος.
Υποψήφιος ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
Παράλληλα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες διεθνείς διασυνδέσεις που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στη χώρα μας, το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με την Αίγυπτο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει κόμβο διαμετακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, θα αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ο οποίος θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στην περίπτωση αίσιας έκβασης και του πρότζεκτ EuroAsia Interconnector, για την ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, το υποθαλάσσιο καλώδιο δημιουργεί ένα νέο πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών, αποτελώντας ένα χειροπιαστό παράδειγμα των «ενεργειακών συμπράξεων» στην νοτιοανατολική Μεσόγειο που προωθεί η κυβέρνηση, για τη σύσφιγξη των σχέσεων με τα κράτη της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, παίρνει τη σκυτάλη από την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπου πέρα από την ενέργεια και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος περιλαμβάνονται ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή-γεωργία, η θαλάσσια οικονομία, η ναυτιλία, οι θαλάσσιες μεταφορές, και οι υποδομές.