Η επιστροφή των τουριστών θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στο β' εξάμηνο της φετινής χρονιάς, όπως εκτιμά η Citi, ενώ παράλληλα, οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να επιτύχει τους κύριους στόχους του, με την Τράπεζα της Ελλάδος, να υπολογίζει ότι οι πόροι του Ταμείου θα προσφέρουν μια σωρευτική αύξηση περίπου 7% έως το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Επιπλέον, δεδομένης της παρατεταμένης περιόδου υποεπενδύσεων και του πεδίου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα.
Η Citi αναφέρει πως, το εγχώριο σχέδιο ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% τα επόμενα έξι χρόνια, εκ των οποίων το 10% περίπου είναι με τη μορφή επιχορηγήσεων. Το σκέλος των επιχορηγήσεων θα δαπανηθεί για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων και έργων για την ανάπλαση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση των κτηρίων και την παροχή υποστήριξης στους κλάδους του τουρισμού και των πολιτιστικών υπηρεσιών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Από την άλλη, τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με συνθήκες και όρους αγοράς, προσθέτοντας έτσι στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανότατα όχι στο καθαρό χρέος.
Ο σαφής, κύριος στόχος του Ταμείου είναι η επανεκκίνηση του σκέλους των εγχώριων και ξένων επενδύσεων και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μετά από μια δεκαετία μειωμένων επιδόσεων σε όρους επενδύσεων. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων εστιάζει στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αδειοδότησης των επενδύσεων και των έργων, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της ευκολίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Citi δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις της για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, τοποθετώντας την στο 4,1% για φέτος και στο 6,5% για το 2022. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 210,2% τη φετινή χρονιά από 211,7% το 2020, προτού αποκλιμακωθεί περαιτέρω το 2022, κάτω από το 200%, στο 199,7%. Το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ισοζύγιο θα παραμείνουν ελλειμματικά μέχρι το 2023, με το πρωτογενές έλλειμμα στο 5,2% φέτος και στο 1,8% το 2022 και το δημοσιονομικό στο 8,1% φέτος και στο 4,4% το 2022.
Επιπλέον, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα είναι αρνητικό της τάξεως των 3,9 δισ. ευρώ (2,2% του ΑΕΠ) και 5,9 δισ. ευρώ (3,1% του ΑΕΠ) το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.