Βελτιωμένο είναι το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με ανάπτυξη 5- 5,5% για όλο το έτος, σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έκθεση του. Στο βασικό σενάριο, όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας Έκθεσης τρέχουν αρκετά γρήγορα οι επενδύσεις (14%- 17%) οι οποίες ωστόσο ξεκινούν από μία πολύ χαμηλή βάση. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται από 0,3 έως 0,6% και η ανεργία από 16% έως 16,3%.
Στο εναλλακτικό – δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, όπως επεσήμανε, επανερχόμαστε με μέτρα κατά της πανδημίας μετά το καλοκαίρι, προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% - 3%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο προβλέπεται επίσης περαιτέρω διεύρυνση μεταβιβάσεων για ανάσχεση των επιπτώσεων περιοριστικών μέτρων καθώς και ηπιότερη κλιμάκωση τουρισμού λόγω νέας έξαρσης (ιδίως εάν γίνει στο γ’ τρίμ.).
«Την επόμενη μέρα η ελληνική οικονομία πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά και αν αφήσουμε στην άκρη το δυσμενές σενάριο τότε αναμένει κανείς ότι θα μπορεί να τρέξει γρήγορα το υπόλοιπο της χρονιάς και την επόμενη και αυτοί οι ρυθμοί μεγέθυνσης έχουν τα εφόδια να είναι υψηλά και για την επόμενη 4ετια -5ετία», τόνισε ο κ. Βέττας.
«Στην ελληνική οικονομία θα πάρει άλλο 1 με 1,5 έτος για να εξισορροπήσει την απώλεια που είχε λόγω πανδημίας. Από εκεί και πέρα έχει αντικειμενικά εφόδια ώστε να μπορέσει να τρέξει περισσότερο, πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.
Οι κύριοι παράγοντες που το βασικό σενάριο εμφανίζεται βελτιωμένο είναι πρώτον ότι σύμφωνα με τους αριθμούς της ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, δεύτερον ότι στο σύνολο της ευρωζώνης τα πράγματα πάνεκαλύτερα από το αναμενόμενο, το τρίτο ότι λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας υπήρχαν περαιτέρω μεταβιβαστικές πληρωμές που επιβαρύνουν μεν το κρατικό ταμείο αλλά ενισχύουν το εισόδημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης οι επιμέρους μεταβλητές(εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή) δείχνουν αντοχή της ελληνικής οικονομίας.
«Η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι πήγε καλύτερα από ό,τι φοβόμασταν. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η επίπτωση που είχε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία αναστρέφεται ισχυρά» τόνισε ο κ. Βέττας.
Σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, επεσήμανε πολλές επιχειρήσεις έχουν «μπει στην κατάψυξη» και όταν τελειώσουν θα διαπιστωθεί ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες και ότι θα υπάρξουν λουκέτα, καθώς και ότι κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο.
Αναφερόμενος παράλληλα στην έκρηξη τιμών που παρατηρείται διεθνώς σε ναύλα ή ενέργεια τόνισε δεν είναι κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να το περιμένει όταν υπάρχει μία τόσο μεγάλη ανάκαμψη μετά από μία τέτοια ύφεση διεθνώς. «Αναμένει κάνεις ότι κατά μέσο όρο πολλές από αυτές τις αυξήσεις τιμών θα εξισορροπηθούν ωστόσο πράγματι υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ειδικά αν αυξηθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα η ανησυχία είναι ότι για την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και του χρέους θα πρέπει να μεν έχουμε έναν «υγιή πληθωρισμό» αλλά μέσα στη ευρωζώνη για να μην χάνουμε ανταγωνιστικότητα θα πρέπει πάντα ο πληθωρισμός να μην είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό στο κέντρο της Ευρωζώνης. Αυτή είναι μία δύσκολη εξίσωση» σημείωσε ο κ. Βέττας.