Πώς θα μοιραστούν τα 500 εκατ. του πιστωτικού για νέα χρέη προς εφορία και ταμεία - H μάχη για τη νέα ρύθμιση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα μοιραστούν τα 500 εκατ. του πιστωτικού για νέα χρέη προς εφορία και ταμεία - H μάχη για τη νέα ρύθμιση
Τα 3 νέα εργαλεία για την τακτοποίηση των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων. Εντός των επόμενων ημερών η νέα πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων και για τη διανομή του προγράμματος Παγίων Δαπανών που θα μοιράσει 250 εκατ. ευρώ σε φορολογικές και άλλα 250 εκατ. ευρώ για ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ανακοινώνεται η ρύθμιση για τα χρέη πληττόμενων από την πανδημία. Έρχεται και το πιστωτικό Επιστρεπτέας.

Μέσα από τρία διαφορετικά εργαλεία θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες η διαχείριση παλαιών και νέων οφειλών προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο λόγος για τα 500 εκατομμύρια ευρώ που θα μοιραστούν μέσα από το πιστωτικό παγίων δαπανών, για τη νέα ρύθμιση οφειλών που συνδέονται με την Πανδημία, αλλά και για την προκαταβολή (και πάλι μέσω πιστωτικού) της επιδότησης που συνδέεται με την Επιστρεπτέα 1, 2 και 3.

Όσον αφορά στο πιστωτικό παγίων δαπανών, το ήμισυ του ποσού (250 εκατομμύρια ευρώ) θα οδεύσει προς την κάλυψη νέων φορολογικών υποχρεώσεων. Το υπόλοιπο ποσό θα συνδεθεί με υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα προκύψουν έως το τέλος του έτους.

Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται ο υπολογισμός των δικαιούχων με βάση τα αιτήματα ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνουν την ειδική πλατφόρμα στην οποία θα γίνεται το νέο αίτημα χορήγησης του πιστωτικού, με σκοπό να είναι λειτουργική το πολύ έως τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Υπολογίζεται, όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πως δικαιούχοι είναι πάνω από 30.000. Μία στις τρεις αιτήσεις αφορούν εταιρείες εστίασης, ένα άλλο μεγάλο κομμάτι είναι ξενοδοχεία, ενώ έντονη παρουσία έχουν επίσης εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο, τον πολιτισμό και στις μεταφορές.

Πολλές αιτήσεις απορρίφθησαν γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί. Δηλαδή δεν είχαν πτώση τζίρου 30% ή δεν παρέμεναν ζημιογόνες όταν προσμετρήθηκαν οι ενισχύσεις που είχαν λάβει από τα άλλα μέτρα στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα δεν αφορά σε «ζεστό χρήμα» αλλά σε ένα πιστωτικό. Θα γίνεται απευθείας η πληρωμή της φορολογικής ή ασφαλιστικής υποχρέωσης του δικαιούχου που θα δημιουργηθεί έως το τέλος του έτους.

Δάνειο μέσω Επιστρεπτέας

Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και το άλλο πρόγραμμα που είναι σε εκκρεμότητα: το δικαίωμα προκαταβολής ( και πάλι ως πιστωτικού) της επιδότησης των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν το 35% «μπροστά», αντί να δικαιούνται κατά την πληρωμή της Επιστρεπτέας από το 2022 επιδότηση κατά 50%. Μετά θα αποπληρώσουν το σύνολο του ποσού.
Κατά συνέπεια το μέτρο αφορά σε λίγες εταιρείες, με μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

Η νέα ρύθμιση πληττόμενων

Μέσα στο ίδιο διάστημα – κατά το επόμενο 15ήμερο - αναμένονται και οι ανακοινώσεις της νέας ρύθμισης οφειλών. Οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και θεσμών να συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα με το επόμενο επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για την Πέμπτη, στη τηλε-διαβούλευση που θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής των Θεσμών για την 11η Αξιολόγηση.

Η ρύθμιση θα είναι στοχευμένη στα χρέη της πανδημίας. Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, τίθεται μία σειρά από κριτήρια για το πώς θα προσδιοριστούν όσοι έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα (για παράδειγμα με βάση τον ΚΑΔ ή την πτώση τζίρου). Ουσιαστικά η ρύθμιση στρέφεται σε πολίτες και σε επιχειρηματίες οι οποίοι ήταν επιλέξιμοι για τα μέτρα στήριξης.
Ο αριθμός των δόσεων προς το παρόν κυμαίνεται ανάμεσα σε 60 με 72, με πρόταση για ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής, το οποίο ενδεχομένως στην πράξη να περιορίζει (για χρέη μικρής αξίας) τον αριθμό των δόσεων. Αφού υπάρχει πάντα και η επιλογή του εξωδικαστικού για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ (σ.σ. με πολύ περισσότερες δόσεις).

Πάντως, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο άφησε να εννοηθεί ότι η διαβούλευση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ανέφερε σχετικά πως «είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία, σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει αυξήσει το ύψος του χρέους νοικοκυριών, επιχειρήσεων - κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ορισμένες καινοτόμες προσεγγίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση του χρέους λόγω του κορονοϊού. Πιστεύω ότι σίγουρα θα προσεγγίσουμε και θα μελετήσουμε προσεκτικά την πρόταση των ελληνικών αρχών με πολύ ανοιχτό μυαλό. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος, το οποίο έχει δημιουργηθεί λόγω του κορονοϊού. Βέβαια πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να παρέχει τα σωστά κίνητρα και να διασφαλίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρχίζουν οι αιτήσεις για τις πάγιες δαπάνες με «προαπαιτούμενο» το Ε3- Όλοι οι ΚΑΔ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider