Είδος πολυτέλειας για τους έλληνες γίνεται πλέον το εθνικό μας ρόφημα. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση «σερβίρει» αύξηση ΕΦΚ σε κάθε είδους εισαγόμενου καφέ συνολικού κόστους 62 εκ. ευρώ τα οποία θα βγουν από τις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών. Μάλιστα ο «πικρός» καφές εξαιτίας της επιβολής του συγκεκριμένου φόρου αναμένεται ότι θα επηρεάσει την κατανάλωση τόσο στο σπίτι όσο και στην καφετέρια, και μάλιστα σε ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό και κατά συνέπεια εξαιρετικά δημοφιλές, δημιουργώντας προϋποθέσεις και για λουκέτα σε επιχειρήσεις καφεστίασης.
Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει το νέο αυτό φόρο αν και με μια πρώτη ματιά φαντάζει μικρός στην πραγματικότητα είναι δυσανάλογα μεγάλος στις τελικές τιμές ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που εισάγουν και επεξεργάζονται καφέ.Επιπλέον ο κίνδυνος ανάπτυξης ακόμα και λαθρεμπορίου καφέ είναι πλέον ορατός καθώς το όφελος για τους επιτήδειους είναι πλέον μεγάλο.Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό επιβάρυνσης στον ωμό καφέ προς επεξεργασία είναι 67%-100%, τη στιγμή που η αντίστοιχη επιβάρυνση στον καφέ σε κάψουλα (αναγωγή ανά κιλό βάρους) είναι 6-10% και στον κατεψυγμένος καφέ (εκχύλισμα), 7%-9%.
Η επιβολή του φόρου των 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ωμό καφέ, αυξάνει το κόστος της πρώτης ύλης έως και 100% καθώς η πλειοψηφία του καφέ που εισάγεται στην Ελλάδα κοστίζει από 2 ευρώ έως 3 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές χονδρικής διπλασιάζονται εξαιτίας του φόρου.Η επιβολή φόρου ανά κιλό βάρους κατά την εισαγωγή πλήττει μόνο την πρώτης ύλη, αφού μόνο ο ωμός καφές παρουσιάζει απόκλιση βάρους έως και 30% από την εισαγωγή του έως την τελική του μορφή σε επεξεργασμένο προϊόν.Ο νέος φόρος που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου θα φέρει αύξηση στις λιανικές τιμές οι οποίες υπολογίζονται στο 1 ευρώ ανά κιλό που μεταφράζεται σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου σε αυξήσεις στο φλιτζάνι του καφέ ή στο φραπεδάκι, στα 0,20-0,30 ευρώ.
Ο ελληνικός καφές που καλύπτει το 45% περίπου της κατανάλωσης στην Ελλάδα είναι όπως όλα δείχνουν είναι ο μεγάλος χαμένος . Ο λόγος είναι ότι εισάγεται πάντοτε ωμός σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες οι οποίες εισάγονται ως τελικό προϊόν . Η αύξηση της τιμής του μάλιστα δεν αποκλείεται να αλλάξει και τα μερίδια της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καφεκοπτών Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καφεκοπτών Ελλάδας σημειώνουν ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 1.000 και πλέον επιχειρήσεων στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίων γεγονός που σημαίνει συμφώνα με υπολογισμούς ανθρώπων του κλάδου σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας για αρκετούς από τους περίπου 200.000 εργαζόμενους σε ολόκληρη την αλυσίδα: εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης.
Σύμφωνα με το νομό οι επιβαρύνσεις των νέων φόρων στον καφέ είναι:
- 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του
- 3 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ψημένο καφέ
- 4 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον στιγμιαίο καφέ
- 4 ευρώ ανά κιλό βάρους που περιέχεται στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο καφέ και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ.