Μετά την σημερινή έγκριση των 12 Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κρατών – μελών, μεταξύ των οποίων και του Ελληνικού Σχεδίου των 30,5 δισ. ευρώ, αρχίζει- τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα - ένας νέος μαραθώνιος 20 ημερών. Με επόμενο στόχο να έρθουν εντός του Ιουλίου τα χρήματα της προκαταβολής του 13% των δανείων και επιδοτήσεων (δηλαδή περίπου 4 δισ. ευρώ).
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το σημερινό Ecofin επισήμανε ότι είναι εφικτή η έλευση της προκαταβολής εντός του Ιουλίου. Αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθούν επιτυχώς μία σειρά από επόμενα βήματα:
1. Θα πρέπει να υπογραφούν οι διμερείς συμβάσεις (δηλαδή μεταξύ Ελλάδος και Κομισιόν). Η μία θα συνδέεται με το πακέτο των επιδοτήσεων των 17,8 δισ. ευρώ και η δεύτερη το πακέτο των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Ελλάδα.
2. Οι εν λόγω 2 συμβάσεις θα πρέπει μετά την έγκρισή τους από την Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, να περάσουν και από τη Βουλή.
3. Εν συνεχεία θα μπορεί να εκταμιευτεί το ποσό που αναλογεί στην Αθήνα (δάνεια και επιδοτήσεις) και να οδεύσει στους ειδικούς λογαριασμούς που έχει ήδη ανοίξει ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης εφόσον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ως τότε είναι έτοιμη.
Από πλευράς Κομισιόν το σημαντικότερο βήμα είναι, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις να ολοκληρωθεί ο δανεισμός από τις αγορές που συνδέεται με την ύπαρξη ευνοϊκών όρων για την άντληση των ποσών που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν ακόμη Σχέδια που δεν έχουν εγκριθεί (σχεδιάζεται νέα σύνοδος Ecofin μέσα στον Ιούλιο). Αλλά και 3 σχέδια που δεν έχουν υπογραφεί. Δεν απέκλεισε ο αντιπρόεδρος την πληρωμή της προκαταβολής σε δόσεις ανάλογα με τα ποσά που συγκεντρώνονται από τις αγορές.
Το πιο σημαντικό πεδίο όμως δεν είναι η προκαταβολή, αλλά η εκκίνηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Και τούτο για να γίνουν δαπάνες που θα τονώσουν την οικονομία, αλλά και να ολοκληρωθούν τα 15 προαπαιτούμενα του 2021 που συνδέονται με το 1ο πακέτο δόσεων για το οποίο θα γίνει αίτηση τον Οκτώβριο με βάση τις επιδόσεις του 3ου τριμήνου.
Στο πεδίο των επιδοτήσεων ήδη εκτελούνται/δρομολογούνται επενδύσεις με κάλυψη από το ΠΔΕ. Στο πεδίο των δανείων πρέπει να υπογραφούν και οι συμβάσεις με τις τράπεζες και τους άλλους ενδιάμεσους οργανισμούς.
Το Ελλάδα 2.0
Σήμερα ουσιαστικά εγκρίθηκε η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου που ετοιμάστηκε από την EFC και τους Financial Counelors με θετική εισήγηση/πρόταση της Επιτροπής. Την Ελλάδα εκπροσωπούσε στην σύνοδο η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε στις δηλώσεις του έμφαση στα οφέλη από το Σχέδιο, ενώ ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ και αρμόδιος για το Ελλάδα 2.0 Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέδειξε τη σημασία της έγκρισης αλλά και της υλοποίησης του ως πρόκληση αλλά και ως «μοναδική ευκαιρία».
Το «Ελλάδα 2.0» αξίας 30,5 δισ. ευρώ αποτελείται από 17,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων. Στόχος του είναι να κινητοποιηθούν συνολικές επενδύσεις αξίας 59 δισ. ευρώ.
Πέρα από τα 4 δισ. ευρώ περίπου της προκαταβολής αναμένεται να έρθει μία ακόμα δόση το 2021 (συνολικά 7,5 δισ. ευρώ). Η έλευση των δόσεων (στις επιδοτήσεις 2 φορές ετησίως 1,7 δισ. ευρώ και στα δάνεια 1 φορά ανά έτος 1,8 δισ. ευρώ), συνδέεται με την επίτευξη 331 οροσήμων.
Το ποσό θα διανεμηθεί σε 108 επενδύσεις και σε 67 μεταρρυθμίσεις. Προβλέπεται μόνο αναθεώρηση το 2023.
Οι δόσεις δεν συνδέονται με δαπάνες για έργα. Η κυβέρνηση θέλει να δαπανήσει 1,6 δισ. ευρώ επιδοτήσεις φέτος 3,2 δισ. ευρώ το 2022. Στα δάνεια αναμένει φέτος δαπάνη 900 εκατ. ευρώ και 2,9 δισ. ευρώ το 2022.