Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η υπογραφή των συβάσεων για τα δάνεια και για τις επιδοτήσεις των 30,5 δισ. ευρώ ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Εν συνεχεία, έως το τέλος Ιουλίου ή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου θα επιχειρηθεί να κατατεθεί στη Βουλή για θεσμικούς και όχι για νομικούς λόγους, όπως επισημάνθηκε. Για να έρθει μετά η προκαταβολή των περίπου 4 δισ. ευρώ.
Η κατάθεση θα έχει την μορφή νομοσχεδίου. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν τα επισυναπτόμενα των αποφάσεων, καθώς και τα κείμενα της συμφωνίας με εξαίρεση την κοστολόγηση κάθε επένδυσης, αφού, όπως επισημάνθηκε, περιέχουν υπολογισμούς εκπτώσεων διαγωνισμών και άλλες παραμέτρους που μπορεί αν γίνουν γνωστές να επηρεάσουν διαγωνιστικές διαδικασίες.
Αναφέρθηκαν στα πρώτα 12 έργα που εγκρίθηκαν και είπαν πως ανάλογες ανακοινώσεις θα γίνονται σε τακτικό διάστημα. Η έγκριση δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου. Τα έργα συγκεντρωτικά αφορούν σε υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και ψηφιοποίηση αρχείων, στην ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και στην αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης.
Οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ για τα δημοσιεύματα αναφορικά με προβλήματα στην έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης ανέφεραν ότι δεν ευσταθούν με βάση και απάντηση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε σε δημοσίευμα της Αυγής. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για το ελληνικό σχέδιο αναφέρεται πως έχει τροποποιηθεί και θα περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση των δανείων για να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις σχετικά με το δανεισμό βασίζονται σε «sound Financial principles». Αναφέρει επίσης ότι οι προσθήκες αυτές στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου αποτελούσαν ήδη μέρος της περιγραφής της χρήσης δανείου στο Ελληνικό σχέδιο. Ως εκ τούτου, δεν αντιπροσωπεύουν πρόσθετες απαιτήσεις για τις ελληνικές αρχές
Συνεπώς, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν υπήρξε θέμα αλλαγής του σχεδίου, αλλά προστέθηκαν κάποια θέματα στην εκτελεστική απόφαση κυρίως σε ότι αφορά στη διασφάλιση πως η διανομή των δανείων θα γίνει με κριτήρια αγοράς. Και τούτο για να ην υπάρχουν υπόνοιες ότι θα αυξηθεί υπέρμετρα το ελληνικό χρέος. Ανέφεραν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει ή να μην πάρει τα δάνεια, όπως έκαναν πολλές άλλες χώρες οι οποίες είχαν όμως πολύ χαμηλά επιτόκια, ή να πάρει τα δάνεια και να μεταφέρει όλα προς την στήριξη των επιχειρήσεων ακριβώς για την ανάγκη διασφάλισης του χρέους (η επιστροφή των ποσών θα οδεύσει στην αποπληρωμή του). «Κατά συνέπεια η υπόθεση δάνεια δεν έχει εναλλακτικές, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από την ώρα που δεν υφίσταται σχετικός δημοσιονομικός χώρος» είπαν οι ίδιες πηγές.
Για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων, οι ίδιες πηγές είπαν πως πέραν των 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων του Σχεδίου υπάρχει και το νέο ΕΣΠΑ «το οποίο δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων».